Accesări: 71

fanfara

Activitățile artistice sunt bine văzute de autoritățile locale. La cele două festivaluri naționale de folk se va adăuga din acest an și Festivalul Fanfarelor. Manifestarea face parte din programul evenimentului Târgul Mărului.

Festivalul Fanfarelor este una din surprizele pregătite de Primăria Fălticeni și va debuta pe data de 18 octombrie.

Înaintea deschiderii oficiale este programată Parada Fanfarelor, ce se va desfășura începând cu ora 12. Ansamblurile muzicale vor putea fi văzute pe străzile principale din municipiu, aceasta urmând să se îndrepte spre centrul localității unde vor avea loc activitățile artisitice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primarul Cătălin Coman spune că s-a lucrat la acest proiect cu gândul la un festival aparte, dar care să reprezinte toată zona Fălticeni.

”Tradiţia muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni în Şcoală desubofiţeri jandarmi. Fanfara Regimentului 16 Dorobanţi de la Fălticeni, a constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere şi recreere şi, nu în ultimul rând, în momentele fierbinţi ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostaşul cu arma în mână”, precizează primarul Coman în expunerea de motive. ”Primele documente care ne furnizează informaţii despre existenţa la Fălticeni a unei fanfare formată din ostaşi, “muzicanţi”, datează din anul 1898, iar de la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea din cronicile vremii că la Fălticeni, s-a dansat Hora Unirii, în acordurile fanfarei. Festivalul de Fanfare va aduce în atenţia publicului istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi a muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti.”

Potrivit estimărilor făcute de municipalitate, la prima ediție sunt necesari 35.000 de lei din bugetul local, sumă folosită pentru plata artiștilor și logisticii, scena și sistemul de lumini.

Festivalul Fanfarelor va începe duminică, 18 octombrie, de la ora 12.30, în Piața ”Nada Florilor”.

Rudy Hödl

ȘTIRI