Un muzician profesionist din Basarabia i-a fermecat pe fălticeneni cu muzică ambientală la harpăSpecial

Un muzician profesionist din Basarabia i-a fermecat pe fălticeneni cu muzică ambientală la harpă

Sunete divine în orașul muzeelor. Un artist profesionist din Republica Moldova le-a făcut ziua mai frumoasă, măcar pentru câteva momente, unor zeci de fălticeneni care l-au întâlnit în cale. Nu este de mirare, pentru că basarabeanul Eduard Dopireac i-a fermecat cu instrumentul zeilor, despre care se spune că unește cerul cu pământul.

Instrumentistul le-a cântat, miercurea trecută, la harpă în plină stradă. Aflat în drum spre Suceava, unde trebuia să ia parte la un eveniment privat, el a poposit preț de câteva ore pe „faleză”, spațiul de promenadă al localnicilor.

Eduard Dopireac sau Edydo, cum îi spun prietenii, a venit pentru prima dată la Fălticeni, oraș care i-a lăsat o impresie bună.

Necunoscut publicului local, artistul basarabean cutreieră Bătrânul Continent în lung și în lat cu harpa, unul din cele patru instrumente pe care le stăpânește la perfecție.

„Nu am mai fost până acum la Fălticeni. De fapt, nici nu știam de existența localității. M-am oprit pentru că voiam să văd cum este să cânți aici.”, ne-a spus artistul. „Oamenii sunt receptivi și văd că îi atrage muzica ambientală. Aveți un oraș frumos cu oameni frumoși. Mi-a plăcut aici și aș vrea să revin.”

Regalul de muzică ambientală a început la ora 15.

Trecătorii, îndrăgostiți sau familiști, părinți cu copii, adulți sau tineri s-au oprit să asculte sunetele celeste care reproduceau notele unor melodii cunoscute.

Bărbatul cu harpa a cântat aproape fără încetare, deși afară erau doar câteva grade Celsius.

Eduard Dopireac a interpretat la harpă melodii de top precum „Yesterday” (The Beatles) și Love Story (Andy Williams), dar și compoziții celebre precum „Ballade Pour Adeline” (Richard Clayderman) și „Ave Maria” (Franz Schubert).

Din repertoriu nu au lipsit „Kalinka” sau cântece patriotice românești.

Prezență inedită, artistul din Republica Moldova i-a încântat cinci ore pe fălticeneni, timp în care sunetele cristaline au încălzit sufletele celor care au zăbovit lângă omul cu harpă.

Născut în Kazahstan

Povestea muzicianului Eduard Dopireac începe în fosta Uniune Sovietică.

El s-a născut într-un sat din Kazahstan, țara unde părinții lui au fost deportați din Basarabia. Aici a locuit trei ani, până în 1970, iar artistul își mai amintește din acea perioadă de gerurile cumplite, până la minus 60 de grade Celsius sau furtunile de nisip din perioada verii.

Se întoarce cu familia la Chișinău unde va rămâne până după terminarea studiilor superioare.

Este atras de muzică, iar din clasa a IV-a începe să cânte la diverse petreceri și evenimente de familie. La vârsta de 25 de ani intră la Conservatorul din Chișinău, unde studiază timp de cinci ani chitara și flautul.

Student talentat, Eduard Dopireac învață pe parcurs să cânte la fluier și oboi. Încă din timpul facultății devine membru al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău, unde activează timp de zece ani.

A cântat pentru Silvio Berlusconi

Basarabeanul își dorește mai mult de la viață și se decide să plece în Occident. Părăsește Republica Moldova și se stabilește în Italia, unde cântă în diferite formații. Începe să se facă remarcat în mediul artistic muzical, mai ales că știa să cânte la patru instrumente.

Mai mult decât atât, talentul îi permite să susțină cu lejeritate reprezentații cu genuri muzicale variate.

Descoperă mai apoi frumusețea cântatului la harpă, un instrument cu 47 de corzi, deloc ușor, pe care puțini aleg să-l abordeze.

Cariera artistului se va schimba total la Milano, unde este invitat să cânte într-o orchestră de muzică celtică. Eduard Dopireac se împrietenește cu un harpist și l-a impulsionat să cânte la instrumentul despre care se spune că produce schimbări benefice stărilor sufletești.

Aprofundează studiul harpei și face primii pași ca artist independent. Este tot mai solicitat la evenimente diferite.

În Italia era o prezență aproape permanentă la lansările de carte de la biblioteca din Milano. Ceva mai târziu cântă pentru Silvio Berlusconi, premierul Italiei, și mai apoi scoate pe piață două albume de muzică ambientală.

Străbate Europa ca artist ambulant

Eduard Dopireac decide să facă o nouă schimbare în viața de artist devenind instrumentist ambulant. Strada devine scenă, iar trecătorii formează publicul. Obișnuiește să improvizeze și să cânte în reprezentații generoase ca timp.

Cutreieră Europa și își câștigă existența din donațiile spectactorilor care sorb sunetele harpei în piețele publice.

Din anul 2010 se perindă în Austria, Elveția, Franţa, Germania, Spania și Ungaria, unde se bucură de aprecieri. Își mărește „arsenalul” de sunete divine la patru harpe, instrumente pe care le va folosi și la evenimente private.

Artistul basarabean spune că poate cânta, în funcție de solicitări, până la două ore și jumătate. Repertoriul este unul foarte bogat și pleacă de la muzica clasică și poate ajunge la melodiile pop de actualitate.

Românii iubesc muzica la harpă

Deși nu duce lipsă de angajamente, Edydo se hotărăște să revină mai aproape de casă. Începe să cânte pe litoralul românesc, dar și în marile orașe din țară. Își stabilește al doilea domiciliu la București și începe un nou turneu personal, de această dată prin România.

Dacă în Capitală prezența acestuia este deja una obișnuită, în orașele de provincie, unde se oprește mai rar sau pentru prima dată, apariția lui stârnește de fiecare dată admirație.

Înzestrat cu aptitudini deosebite, instrumentistul din Republica Moldova a fost încurajat să participe acum trei ani la emisiunea „Românii au talent”, unde s-a calificat până la etapa semifinală.

Constată în scurt timp că muzica lui ajunge cu ușurință la inima românilor, iar publicul se dovedește cald și primitor.

În puținele răgazuri de peste an, Eduard Dopireac se întoarce acasă, la Chișinău, de sărbători. Până în Basarabia mai face câteva opriri prin Moldova, la Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Galați, Suceava și la Fălticeni.

Artistul își propune să ajungă pe viitor la Rădăuți, Gura Humorului, Vatra Dornei dar și în stațiuni turistice din alte zone ale țării.

El afirmă că reprezentațiile stradale nu i-au adus foarte mulți ani, în schimb l-au înmbogățit cu mulțumiri sufletești.

Mereu în căutarea unui public nou, instrumentistul profesionist își categorisește muzica drept una liberă, un melanj de jazz și ambiental care îl relaxează și deopotrivă îl fascinează pe ascultător.

Facebook Comments

ȘTIRI