Un indicator pe harta sufletului: Ora PământuluiEducație

Un indicator pe harta sufletului: Ora Pământului

       Accesări: 339

Sfârșitul lunii martie a înscris în ultimii unsprezece ani un reper calendaristic fundamental: Earth Hour.

Inițiat la Sidney, în îndepărtata Australie, sărbătoarea ne vorbește despre respectul necondiționat pentru planeta Pământ, devenind o mișcare globală ce exprimă vocea comună a milioane de pământeni.

Generația care și-a semnat ființarea în începutul mileniului simte gustul și responsabilitatea viitorului, fiind profund ancorată în porturile juvenile ale lumii în care trăim.

Înconjurată de gadgeturi, dar resimțind puternic vibrația omenescului, gata pentru un share dar și pentru un responsabil implică-te, mileniariștii, acum pe băncile școlii, fac un permanent exercițiu de educație interactivă prin învățarea nonformală, chemând instanța eului nu doar în amfiteatrele școlii, ci și la tribuna educației cetățenești.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Un SOS pentru poluarea atmosferei, un altul pentru deversarea CO2 în oceane sau în apele reziduale, un altul pentru consumerismul energetic, un altul pentru speciile în pericol de dispariție, un altul pentru reciclare și colectare selectivă și un altul pentru gunoiștile ce sporesc zi de zi.

Și ca urmare, Manifestul pentru sănătatea Pământului pentru a nu deveni ”bieți Iovi pe o planetă părăsită”. De aici, necesitatea lucidă a conservării mediului natural: Să câștigăm 60 de minute pentru Pământ! Sau cum se aude vocea anului 2011 − mai mult de o oră pentru planetă! (Beyond the Hour).

De altfel, din 2004 s-a interzis deja folosirea benzinei cu plumb ce avea efecte dezastruoase. Am urmărit scandalul Dieselgate și ne bucurăm că rațiunea umană va duce la interzicerea folosirii acestor mașini după 2030.

Toate-s vechi și nouă-s toate. Urmăm modelul canalului Discovery care, în anul precedent, și-a întrerupt timp de o oră programul din respect pentru această zi pregătind anticipat privitorii prin două documentare: Racing Extinction și Seceta ucigașă.

De altfel, Earth Hour anticipă și pregătește Earth Day.

Ultima decadă a lunii martie este în strâns liant cu evenimentul sărbătorit pe mapamond la 22 aprilie. Ziua Pământului va împlini în 2020 cincizeci de ani de la prima celebrare pe continentul american. Din 2009, ONU o va  declara oficial zi a tuturor trăitorilor din epoca antropocenă. Luciditate, responsabilitate, implicare, acțiune.

Proiectul nostru extrașcolar și extracurricular este un continuum de nouă ani pledând pentru umanismul și responsabilitatea educației în mileniul III.

SOS, natura plângând! Unica modalitate de supraviețuire pentru a treia planetă de la Soare este intervenția activă. Este timpul să ne împăcăm cu natura. Mediul depinde de noi. ”Atâtea stele cad în noaptea asta!” (Lucian Blaga).Trăim o stare de cântec. De cântec al vieții. Noi și Planeta albastră.

Privind retrospectiv, am adunat în arhiva ambasadorilor energiei și a sănătății Pământului proiecte educaționale, postere, întrebări și răspunsuri, eseuri, concursuri, exponate, statistici, acțiuni de voluntariat, detalii logistice, activități științifico-culturale și sportive, vizionări, întâlniri de neuitat, scenarii și desfășurări de acțiuni la masa rotundă a povestirii în lumina lumânărilor, înălțând spre înalturi lampioanele încrederii noastre în viitorime.

S-a privit cerul nopții prin telescop intuind farmecul imensității galactice. Simbol al responsabilității civice, acțiunile participative ale liderilor și voluntarilor, din 24 martie 2018, adună în careul colegiului aproximativ 500 de participanți cu deviza Când stingi un bec, se aprinde o stea.

Eșafodajul manifestării se sprijină pe implicarea a 55 de elevi din șase clase ale Colegiului ”Nicu Gane” în multiplele activități – afișaj, comunicare verbală și scrisă prin ”fluturași” care atenționează necesitatea stingerii luminii, oprirea aparatelor electrocasnice, pledoaria pentru folosirea becurilor economice față de risipitoarele becuri incandescente, tur ciclist de la colegiu la Dumbrava minunată și retur sub însemnul dăruiește naturii din energia ta.

Și în plenul serii, imaginarul anului 2030, al zilei-de-dincolo-de-mâine, prin care creativitatea zeului Om, va contura o lume în care oceanul galactic și cel planetar, adâncurile și stațiile orbitale, știința și tehnologiile vor evolua, roboții vor face activități ușurând munca celor ce-și vor putea folosi potențialul creativ pentru progresul umanității.

Paleta intervențiilor vizează o diversitate: universul casnic, cel școlar, medical, agricol, științific, tehnologic, miner, energetic, oceanografic, cel al cercetării și experimentului.

S-au implicat activ în sărbătorire Bordei Claudiu, Bosînceanu Florentin, Drîngu Otilia, Dumitriu Cristian, Hlihor Costin, Lazăr Teofana, Nechita Iulian, Pandelea Bogdan,Grădinariu Teofan și Pavăl Maria (clasa a IX-a B); Bența Francesca, Iordache Mădălina și Roman Roberta (clasa a IX-a H); Apostol Otilia, Amariei Ștefan, Catrinari Alexandra, Cojocariu Diana, Cojocariu Nicoleta, Edu Ioana, Lupașciuc Mihaela și Nechifor Andreea (clasa a X-a E); Amariei Alexandru, Brumă Luminița și Timofti Elisabeta (clasa a X-a F); Buta Eduard și Popovici Diana (clasa a X-a G); Dinu Narcisa, Pavăl Irina și Vasilovici Ana (clasa a XI-a D); Amariei Grigore Flavian, Capră Tiberiu, Catrina Robert, Moșneagu Cristiana, Mogîrzan Filip, Nichitoaia Ana-Maria, Pavel Narcisa, Petrescu Adrian, Sănduleasa Adrian Sava Ioan și Timofti Gabriel (clasa a XII-a C); Pavel Maria (clasa a VII-a), Ilinca Anton (clasa a V-a), Pânzaru Nicola (clasa a VI-a), Neculau Ștefan (clasa a IX-a F), Ioana Munteanu (clasa a V-a), Coman Ariana, Bența Briana (clasa a VI-a).

Participarea efectivă a echipei de organizare și a voluntarilor din clasele a IX-a B, a IX-a H, a X-a E, a X-a F, a X-a G, a XI-a D, a XII-a C coordonați de profesorii Sorin Gafencu, Anca Șoldănescu și Codrin Bența a dat substanță manifestării.

Și conturând prin povestirile lui Alexandru Mironov lumea din următorul deceniu, îndemnăm la transformarea viselor în realitate, la sănătatea Pământului și a prosperității Omului, la alte proiecte pe care să le vedem împlinite precum cele medaliate sau premiate în 2017.

ȘTIRI