Un fălticenean va conduce masoneria mondială. Stelian Nistor va fi Președinte de Confederație pentru 5 aniActualitate

Un fălticenean va conduce masoneria mondială. Stelian Nistor va fi Președinte de Confederație pentru 5 ani

       Accesări: 9746

Va fi liderul masoneriei mondiale. Fălticeneanul Stelian Nistor va prelua postul de preşedinte al Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, începând de anul viitor pentru o perioadă de cinci ani. În vârstă de 60 de ani, el conduce masoneria de rit scoțian din România, având gradul 33 și titulatura de Suveran Mare Comandor.

Stelian Nistor urmează să preia, în numele României, postul de președinte al Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, începând din 23 mai 2020 şi până în 2025.

Decizia vine pe fondul unui eveniment organizat la Roma, la sfârșitul lunii mai, cu prilejul Sesiunii Naţionale a Ritului Scoţian din Italia, când fălticeneanului Stelian Nistor i-au fost înmânate titlul și medalia de Membru de Onoare.

Acestea este cea mai înaltă distincție ce se poate acorda unui străin, conducătorilor Ritului din trei ţări, Statele Unite, Israel şi România.

Ritul scoţian administrează gradele de la 4 la 33, ultimul din Francmasonerie și esete prezent în România, fără întrerupere, din anul 1881.

„Succesul internaţional este categoric al României.”, a explicat Stelian Nistor. „Acasă creştem moştenirea trecutului masonic, atât de întrepătruns cu cel al devenirii naţiunii noastre, până când vom ajunge noi înşine înaintaşii cu care să se legitimeze cei ce ne vor urma. Ne aşteaptă noi răspunderi şi încercări, de data asta la nivel mondial. Ştim de unde venim şi, încrezători în destinul Ţării noastre, mergem înainte!”

De profesie actor, Stelian Nistor s-a născut la Fălticeni pe 29 septembrie 1958.

Studiile preuniversitare le-a urmat la Liceul „Ștefan cel Mare” din Suceava, după care a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

A fost director artistic la Teatrul Nottara din București. A avut o carieră în televiziune, făcând parte din prima echipă a postului Pro TV, unde a prezentat emisiunea de divertisment „Prețul Corect”.

La începutul anilor 2000 părăsește lumea teatrală și se dedică afacerilor. A fost, până în 2014, coacționar la firma care gestionează magazinele Iulius Mall.

În septembrie 2015 a fost ales Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic si Acceptat din România. În decembrie 2016, Supremul Consiliu a hotărât să-i acorde distincția Grand Cross a Curții de Onoare.

Stelian Nistor face parte dintr-un proiect de marketing politic românesc, prezent pe o platforma electronică, ce acoperă clienți din întreaga lume, cu birouri în Washington, Rio de Janeiro, San Salvador, Manila și Tokyo.

În toamna anului trecut, actorul născut la Fălticeni a primit distincția „Meritul Bucovinei” din partea Consiliului Județean Suceava.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI