Un eveniment dedicat diasporei românești va fi organizat joi la SuceavaActualitate

Un eveniment dedicat diasporei românești va fi organizat joi la Suceava

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Prefectura Județului Suceava organizează un eveniment dedicat diasporei românești, în cadrul Campaniei “Informare acasă! Siguranță în lume”. Evenimentul va avea loc joi, 10 august, de la ora 10, la Muzeul de Istorie Suceava, în sala de conferințe, la parter.

Programul manifestării va fi precedat, la ora 9,30, de o conferință de presă, în sala de Pedagogie, tot la parterul muzeului, urmată de primirea invitaților.

De la ora 10, vor rosti alocuțiuni ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, Grațiela Drăghici, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Dan Mihai Chirică,  secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Interne, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Agenţia  Națională  Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) va prezenta “modalităţi  de evitare a recrutării și posibilități de acţiune în cazul în care există suspiciuni cu privire la oferte de muncă, modalităţi de ieşire din situaţii de exploatare şi sesizarea autorităţilor competente”.

Departamentul Consular al Ministerul Afacerilor Externe va aduce în atenția asistenței prezentarea  “Limitele asistenţei şi protecţiei consulare, importanţa documentării cetățeanului român, anterior deplasării în străinătate, campaniile  de informare a cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze în străinătate pentru activităţi lucrative”.

Cu acest prilej vor fi proiectate filme informative pe tematica discutată, iar reprezentanți ai Direcției Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) vor vorbi despre “oportunităţile  de reinserţie socială şi reintegrare în muncă pentru românii care vor să se întoarcă în ţară”.

De la  ora 12,30, Serviciul Comunicare-Instrumente Structurale, din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) –  va prezenta  programul „Diaspora Start-up”, iar aun reprezentant EURES va prezenta   “Modalităţi corecte de accesare a ofertelor de locuri de muncă în străinătate”.

Direcția Control Relații de Muncă, Inspecția Muncii, va fi prezentă la eveniment cu informarea “Intermedierea și plasarea forței de muncă în străinătate prin intermediul agenților de  ocupare sau a agenților de muncă temporară”.

În același cadru, vor fi și susținute alocuțiuni  cu privire la copiii românilor din diaspora: “Consecințe psihoemoționale ale migrației asupra copiilor rămași singuri acasă” și “Programe de consiliere pentru copii și părinți, derulate  de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

De la ora 13.15 este programată o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Campania pilot se desfășoară la Botoșani, Suceava și Neamț și este coordonată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat  cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și autorități locale.

“Campania își propune să informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și asupra riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. De asemenea, vor fi informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate”, au precizat  reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

foto  – Marius Livanu

Facebook Comments

ȘTIRI