Rezultat obținut cu multă muncă și ambiție, care onorează comunitatea și învățământul fălticenean. Un elev al Colegiului „Vasile Lovinescu” se află printre laureații Olimpiadei Naționale de Agricultură. Ion Cucu s-a întors cu premiul II de la acest concurs, unde au participat reprezentanți de la 34 de licee de profil din întreaga țară.
Olimpiada s-a desfășurat între 23 și 27 aprilie, ediția 2025 fiind găzduită de Liceul Tehnologic din Miercurea Ciuc.
La concurs s-au prezentat 69 de tineri pasionați de agricultură, care au concurat la șase secțiuni.
Elevul Ion Cucu a participat la Secțiunea „Cultura plantelor” reușind să obțină locul doi pe țară.
În cadrul olimpiadei, el și-a demonstrat competențele teoretice și cele practice dobândite la colegiul din Fălticeni.
Primul succes la olimpiadă
Ion, elev în clasa a XII-a, participă pentru cea de-a doua oară la olimpiadă, de această dată cu succes. Probele nu au fost deloc ușoare, dat s-a pregătit foarte bine, iar rezultatul i-a adus satisfacție.
La proba scrisă, reprezentantul Colegiului „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a primit 78 de puncte, iar la proba practică a primit 95 de puncte, el clasându-se pe locul al doilea cu 87 de puncte.
Două profesoare, Angela Gaspar și Petronela Vasiliu, l-au îndrumat pe calea succesului, primul și ultimul din viața de licean.
Ion vrea să facă agricultură la el acasă
Ion Cucu este un tânăr ambițios, de la țară, originar din Republica Moldova, care vrea să devină inginer și agricultor.
Spune că s-a înscris la Colegiul „Vasile Lovinescu” pentru că este unul dintre cele mai bune licee tehnologice din țară, dar și pentru că diplomele obținute aici sunt recunoscute în toată Europa.
După susținerea Bacalaureatului, elevul olimpic se va îndrepta spre Facultatea de Agricultură din Iași.
El vrea să devină inginer agronom, iar după încheierea studiilor universitare, va aplica pentru masterat, apoi se va întoarce în satul natal, Lopatna, unde vrea să practice meseria de care este pasionat.
Olimpiada Națională de Agricultură
Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, participanții au avut șansa de a-și face prieteni noi de la alte licee agricole și de a discuta despre planurile lor de viitor, idei inovatoare și aspirații profesionale.
Olimpiada Națională de Agricultură, atrage atenția asupra importanței educației agricole, un domeniu esențial pentru viitorul economiei și pentru securitatea alimentară. Este o formă de validare a liceelor agricole care investesc în formarea elevilor, în profesori dedicați și în infrastructura necesară unei pregătiri moderne.
Competiția reunește tineri olimpici care au oportunitatea de a demonstra cunoștințele teoretice și abilitățile practice în domenii precum Creșterea animalelor și Cultura plantelor. Elevii au fost testați pe teme variate, de la identificarea și administrarea medicamentelor de uz veterinar și elemente de anatomia animalelor până la măsurarea temperaturii solului și diagnosticarea bolilor și dăunătorilor plantelor.
Această interacțiune între tinerii pasionați de domeniul agricol a fost un pas important în construirea unei comunități puternice și unite, care va contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii românești.




