Un crustaceu specific Asiei descoperit în iazurile din FălticeniDiverse

Un crustaceu specific Asiei descoperit în iazurile din Fălticeni

       Accesări: 3182

Societatea Ornitologică Română a anunțat, la mijlocul acestei săptămâni, descoperirea unei noi specii în fauna României.

Este vorba despre o specie nouă de crustaceu microscopic, pentru care nu există încă o denumire populară.

Descoperirea a fost făcută în lacurile din Fălticeni, în urma cercetărilor întreprinse în cadrul unui proiect care urmărește studierea nevertebratelor acvatice în mai multe locații de pe teritoriul României: Fălticeni, Călărați, Techirghiol, Gura Ialomiței.

Probele care au dus la această descoperirea de la Fălticeni au fost prelevate în urmă cu un an (noiembrie 2018).

Biologii spun că micro-crustaceele sunt importante pentru pești, dat fiind faptul că vorbim despre rudele celebrilor „purici de baltă”, mâncare achiziționată de la magazinele de acvaristică pentru peștii ornamentali.

Copepodele sunt crustacee microscopice care se dezvoltă cu precădere în planctonul habitatelor acvatice stătătoare sau încet curgătoare.

Cercetările au fost derulate în laborator, la microscop, de către biologul Eva Vancsa, cu sprijinul expertului Karina Battes.

Sursa: sor.ro

Nu doar specia, Sinodiaptomus sarsi, dar și genul sunt noi pentru fauna de copepode calanoide a României, care număra înainte de această descoperire 24 de specii.

În iunie 2019 au fost luate noi probe din apa de la Fălticeni, fiind găsite sute de indivizi de Sinodiaptomus sarsi.

Potrivit Societății Ornitologice din România, acest micro-crustaceu, o specie nativă în estul Asiei, și-a extins treptat arealul de distribuție, din estul Chinei și sud-estul Rusiei înspre vest până în Turcia și Caucaz.

Prima citare din Europa (zona la vest de Marea Neagră) a fost făcută în Ucraina, în august 2014.

Spre deosebire de cazul din Ucraina, unde au fost găsite câteva exemplare, în Lacurile Fălticeni au fost identificați sute de indivizi, atît adulți cât și juvenili, ceea ce indică o populație stabilă, autosustenabilă.FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI