Un contraamiral al Forțelor Navale Române i-a premiat pe cei mai silitori elevi din comuna BoroaiaSpecial

Un contraamiral al Forțelor Navale Române i-a premiat pe cei mai silitori elevi din comuna Boroaia

       Accesări: 4135

Emoții, bucurii și surprize pentru cei care au drag de carte și de școală. Finalul de an școlar a fost unul mai special pentru elevii dintr-o localitate rurală aflată din zona Fălticeni. În noul și modernul Cămin Cultural „Mihai Boleac” s-a desfășurat festivitatea de premiere, una deosebită prin conținut, pentru cei care învață la Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” din Comuna Boroaia.

Clasica adunare în careu, de pe terenul unității de învățământ, a fost înlocuită cu o manifestare de două ore, în care cântecul, poezia, dansul au creat o atmosferă de sărbătoare.

Așa se face că părinții, bunicii și cadrele didactice au asistat la un eveniment în adevăratul sens al cuvântului.

Festivitatea de premiere a fost deschisă de un spectacol în care elevii boroieni și-au arătat recunoștința față de părinți și profesori.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Alături aceștia au mai fost prezenți directoarea Lucia Moroșan și primarul Vasile Berariu. Un invitat special, cu o misiune surpriză, a fost contraamiralul Ion Condur, boroian get-beget.

Un ofițer de rang înalt îi premiază pe elevii silitori

Omul numărul doi din Forțele Navale Române s-a întors de la Mangalia, pe meleagurile natale, pentru a-i recompensa pe cei mai tineri și silitori consăteni.

Fost elev al Școlii „Vasile Tomegea”, contraamiralul doctor Ion Condur le-a oferit elevilor cu mediile cele mai mari un set de cărți și diplome care aveau pe antet un citat clasic al lui Nicolae Iorga: „Înţelepciunea vieţii e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte.”

În cadrul festivității de premiere au fost pregătite două suprize.

Ofițerul de rang înalt a instituit din acest bursa de merit „Contraamiral Ion Condur”, acordată sub forma unui premiu de excelență, elevului din comuna Boroaia cu cele mai bune rezultate la învățătură pe parcursul unui an școlar.

Bursa i-a revenit elevului Bogdan Drăniceru, care a primit 1.000 de lei, premiu însoțit de o diplomă de excelență și un set de cărți.

Premii de onoare, pentru rezultate foarte bune la învățătură, au primit elevele Ștefania Zaharia, Francesca Andrei, Alexia Tănase și Ecaterina Peiu, care au primit cărți și diplome.

„Două sunt motivele pentru care sunt astăzi aici. Localitatea unde m-am născut și am învățat. Primul era că îmi lipsea serbarea de sfârșit de an, cea din 1978, la care nu am participat și n-am putut să fiu în școală, să fiu strigat de doamna dirigintă, pentru că eram la examen, la Liceul Militar, de unde am. Serbarea de astăzi completează ceea ce am pierdut acum 41 de ani.”, a explicat contraamiralul originar din Boroaia. „Al doilea motiv este cî în aprilie cu sprijinul primarului Berariu și al Consiliului Local Boroaia, a conducerii școlii, și a Forțelor Navale pe care le reprezint, am pus la cale o întâlnire a Marinei cu elevii din școala din care am plecat eu. Am revenit astăzi pentru a înmâna un premiu de excelență pentru cel mai bun elev al școlii din Boroaia și câteva premii de onoare tot pentru elevii cu rezultate deosebite. Fac acest lucru pentru prima dată, premiere care va fi permanentă”.

Contraamiralul Ion Condur

Ofițerul de rang înalt a instituit din acest un bursa de merit „Contraamiral Ion Condur”, acordată ca premiu de excelență elevului boroian cu cele mai bune rezultate la învățătură pe parcursul unui an școlar.

Cei mai buni elevi din comuna Boroaia

Acesta i-a revenit elevului Bogdan Drăniceru, care a primit 1.000 de lei, premiu însoțit de o diplomă de excelență și un set de cărți.

Contraamiralul Condur a înmânat și patru premii de onoare.

Acestea au fost oferite, pe baza mediilor generale, elevelor Ștefania Zaharia, Francesca Andrei, Alexia Tănase, Ecaterina Peiu, ce au constat într-un set de cărți și diplome.

Elevul Bogdan Drăniceru și contraamiralul Ion Condur

Și medicii premiază performanța în educație

În cadrul festivității de premiere, doctorul Laura Condur, soția ofițerului, a furnizat a doua surpriză.

Ea a ținut să o premieze pe eleva Ștefania Zaharia cu un sejur de 6 zile pe litoralul Mării Negre, unde va petrece cu părinții ei, cheltuielile fiind asigurate integral de soția contraamiralului.

Motivul este simplu. Ștefania a încheiat anul școlar cu a doua cea mai mare medie din școală, la o diferența infimă față de prima medie, obținută de Bogdan Drăniceru, iar medicul a dorit să-i răsplătească strădania.

Eleva Ștefania Zaharia și medicul Laura Condur

Printre cei care au ținut să-i felicite pe elevi și profesori pentru rezultatele obținute, a fost și primarul Vasile Berariu care a subliniat rolul educației, salutând în același timp inițiativa familiei Condur, considerată un exemplu pozitiv și un impuls binevenit pentru generația tânără.

„Mă bucur că astăzi suntem, din nou, împreună într-un moment deosebit pentru noi toți, pentru comunitatea locală.”, a spus primarul comunei Boroaia. „În aceste clipe deosebite, satisfacția este mult mai mare, pentru mine personal, pentru școala boroiană, pentru că un fiu al satului s-a reîntors acasă, alături de distinsa soție, doamna Laura. Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi, alături de valorile boroiene, ceea ce mai bun, pur și mai binevenit pentru noi toți cei care, astăzi, cârmuim această minunată comună Boroaia.”

Primarul Vasile Berariu

Edilul le-a urat succes absolvenților de clasa a VIII-a și le-a amintit că ei urmează să ducă mai departe ceea ce înaintașii au înfăptuit cu trudă și pricepere, boroieni care au ajuns să reprezinte instituții importante ale României.

Un contraamiral ancorat în sufletul copiilor

Bursa de merit „Contraamiral Ion Condur” este materializarea unei dorințe mai vechi de a recompensa copiii din comuna natală Boroaia, așa cum pot face oamenii de bună credință care cred în puterea educației oferite de profesori.

Ion Condur s-a ancorat în sufletul copiilor, nu pentru că asta ar fi căutat, ci pentru că experiențele de neuitat crează legaturi adânci.

În primăvara acestui an, în baza unui parteneriat între Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”, Primăria Comunei Boroaia și Forțele Navale Române, reprezentate de contraamiraul doctor Ion Condur, un grup de 15 elevi din Boroaia au vizitat obiective și flotila Marinei Militare Române.

Timp de cinci zile, copiii au urcat la bordul navelor de luptă, pe vasul școală al Marinei, bricul „Mircea” și la bordul unui submarin, au cunoscut oameni dornici să le arate o parte din frumusețea vieții de militar.

Primii pași prin Dobrogea

Elevii silitori din comuna Boroaia au pășit pentru prima dată în străvechea Dobroge, istoria și frumusețea acestor locuri fiind regăsită în obiectivele turistice și culturale de pe litoral.

Un popas aparte a urmat la clinica doctoriței Laura Condur, marcat și aici cu amintiri frumoase, de neuitat.

Experiențele de la malul Mării Negre au fost completate de această festivitate de premiere, care s-a dorit mai deosebită decât cele de până acum prin simplul fapt că există oameni care, deși sunt departe de casă, sunt aproape cu inima și cu gândul față de noua generație ce prin rezultatele de acum dau siguranța că vor ajunge oameni mari la propriu și la figurat.

ȘTIRI