Un bărbat din Fălticeni vrea să-și doneze trupul pentru cercetări medicale și pentru progresul științeiSpecial

Un bărbat din Fălticeni vrea să-și doneze trupul pentru cercetări medicale și pentru progresul științei

       Accesări: 8485

Vrea să facă ceea ce puțini români se gândesc să facă. Un bărbat din Fălticeni s-a decis să-și doneze trupul pentru cercetări medicale. Dumitru Simion vrea să încheie un contract cu o instituție în domeniu, pentru ca după moarte corpul său să fie dus în laboratoare pentru studiu.

El spune că dorește să întindă o mână de ajutor medicinei, iar cercetările întreprinse ar putea duce la noi descoperiri importante.

Dincolo de progresul științei, decizia lui Dumitru Simion are și un scop nobil: salvarea de vieți omenești. Dacă s-ar întâmpla să ajungă în moarte cerebrală sau ar rămâne fără suflare, fălticeneanul este de acord să-și doneze organele pentru a-i ajuta pe alții să trăiască.

Bărbatul spune că în ultimul timp a citit mai multe reportaje pe această temă și că vrea să ajute medicina să progreseze.

Trupul său nu are căutare

Dumitru Simion are 56 de ani și s-a hotărât în această privință în urmă cu câteva zile. Și-a anunțat soția și urmează să le spună și copiilor.

Nu va fi înmormântat după moarte, ci va ajunge pe masa cercetărilor.

El a contactat câteva instituții, însă, spre surprinderea lui, propunerea nu a avut deloc succes.

Vreau să donez trupul meu pentru cercetare științifică sau studiu în domeniul medicinei. Știu că se pot da organe, țesuturi, persoanelor care au nevoie. Eu dacă sunt decedat, de ce să nu beneficieze alții de inimă, rinichi sau ficat, dacă pot trăi?”, explică Simion. „În același timp m-am gândit și altă posibilitate. După moarte vreau ca trupul meu să ajungă la un institut medical. Sunt împăcat cu gândul că dacă se vor face studii, cu siguranță mai devreme sau mai târziu vor beneficia urmașii noștri de ele.”

Bărbatul susține că este ateu și că nu vrea să fie îngropat creștinește, de aceea s-a gândit să își ofere corpul pentru cercetări medicale.

Gândul acesta îl are de mai mulți ani, însă acum câteva zile în urmă s-a hotărât.

A trecut pe lângă moarte

Dumitru Simion a văzut moartea cu ochii. Acum 17 ani, după Anul Nou, a fost implicat într-un accident rutier deosebit de grav. La intrarea în municipiul Suceava, un automobil a intrat pe contrasens și s-a tamponat frontal cu mașina condusă de bărbatul din Fălticeni, pe atunci angajat ca șofer al unei firme.

Ajuns la spital, mai mult mort decât viu, Dumitru Simion avea puține șanse de supraviețuire.

Cinci zile a fost în comă. Medicii au reușit să-i salveze viața. A fost operat la cap și la mâna dreaptă, iar după multe zile de spitalizare s-a întors acasă.

Între timp aflase că pasagerul din dreapta mașinii sale, un medic, s-a stins din viață la scurt timp după accident.

Dumitru Simion a fost nevoit să se pensioneze. Avea 39 de ani.

El spune că a luat această decizie pentru că vrea să ajute persoanele care vor avea nevoie de organe sau țesuturi, fie pentru studiu în cadrul unei facultăți de medicină.

„Văd atât de multe accidente și oameni care pier. Unii ar putea trăi, dacă ar fi donatori de organe.”, explică bărbatul care vrea să-și doneze trupul. „Eu vreau să fac acest pas pentru alții, iar atunci când va fi nevoie, dacă pentru mine nu se va mai putea face nimic, măcar să trăiască altcineva.”

Fălticeneanul mai spune că hotărârea lui are legătură și cu o altă întâmplare nefericită. În urmă cu mai mulți ani și-a pierdut mama. Ea avea nevoie de transplant de măduvă. Din păcate, nu au fost găsiți donatori.

Decizia lui are toată susținerea soției.

Bărbatul urmează să-și anunțe și cei doi copii. În ceea ce privește starea lui de sănătate, Dumitru Simion spune că nu este nici bună, dar nici rea.

El va contacta, pe rând, mai multe institute din țară, în speranța că cineva va fi interesat de propunerea lui.

ȘTIRI