Un bărbat din Boroaia este primul român care a trăit cu o inimă artificială: El a primit inima unui tânăr aflat în moarte cerebralăActualitate

Un bărbat din Boroaia este primul român care a trăit cu o inimă artificială: El a primit inima unui tânăr aflat în moarte cerebrală

       Accesări: 5921

Șansa i-a zâmbit din nou. Un bărbat de 45 de ani din Boroaia se poate considera unul din cei mai norocoși pacienți din România. El primea anul trecut o inimă artificială, în premieră pe țară, intervenție chirurgicală complexă, condusă cu brio de medicul Horațiu Suciu de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Radu Curcă devenea primul pacient din România care beneficia de un astfel de transplant. Operația a fost facută anul trecut pe 15 ianuarie și a costat peste 90.000 de euro.

După 13 luni, medicii l-au operat din nou, ca să primească o inimă adevărată. Doctorii l-au anunțat miercuri seara pe bărbatul din Boroaia că va primi o inimă nouă.

Intervenţia chirurgicală, în care medicii i-au înlocuit inima artificială, s-a desfășurat a doua zi, joi, 11 februarie, la Târgu Mureş. Pacientul din Boroia a primit cordul de la un tânar din Timișoara aflat în moarte cerebrală. Noua inimă a fost adusă la Institut cu un elicopter SMURD.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Medicul Horațiu Suciu, căruia oamenii îi spun doctorul de inimi, și echipa lui au ieșit din sala de operație după 9 ore de la începerea operației.

”A fost mai dificilă operatia pentru că trebuia scos aparatul.”, spune medicul coordonator Suciu. ”Practic a fost o retransplantare. A ieșit bine. Este ziua zero și să speram că va fi foarte bine.”

Contactată de Cronica de Fălticeni, soția pacientului de 45 de ani, Claudia Curcă, afirmă că operația a decurs bine și totul este în regulă. Ea ne-a mărturisit că înainte de transplant Radu Curcă a stat internat în spital timp de 5 luni.

Pacientul se afla pe lista de așteptare la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Târgu Mureș încă din 2013, dar avea o complicație la plămâni, atunci singura soluție recomandată de medici fiind implantul de inimă artificială.

În pieptul omului ”bătea” din ianuarie 2015 un dispozitiv inteligent care ajuta la pomparea sângelui. Inima artificială era monitorizată de un aparat indispensabil vieții care anunța când trebuie reîncarcate bateriile.

Viața l-a încercat de mai multe ori pe bărbatul din Boroaia, care în ultimele 6 luni a suferit câteva atacuri cerebrale. Din fericire Radu Curcă a trecut cu bine peste toate.

Atât el cât și familia speră că au scăpat de necazuri. Tot ceea ce își dorește Radu este o viață normală.

ȘTIRI