Un an de la incendiul devastator petrecut la Mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori: Românii de pretutindeni au ajutat la refacerea chiliilor și paraclisuluiActualitate

Un an de la incendiul devastator petrecut la Mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori: Românii de pretutindeni au ajutat la refacerea chiliilor și paraclisului

       Accesări: 3735

După un necaz au venit, rând pe rând, și bucuriile. Acum un an la Mănăstirea Sfântul Mina, din satul Roșiori, era prăpăd. Un incendiu s-a declanșat în spatele blocului de chilii, iar flăcările au cuprins toată clădirea.

Au ars nu doar locuințele călugărilor, ci și paraclisul din incinta blocului d chilii.

Era 6 dimineața, iar călugării intraseră la slujbă, în paraclisul amenajat la ultimul etaj al imobilului.

Rafale de vânt au suflat peste un foc lăsat nesupravegheat, în exteriorul bucătăriei, pentru câteva momente, timp în care flăcările au aprins lemnul de pe exteriorul unui perete, iar de aici au ajuns la acoperiș.

Construit, integral din lemn, acoperișul a ars ca o torță.

Personalul mănăstirii s-a autoevacuat până la sosirea pompierilor și, din fericire, nu au fost victime.

Focul a mistuit paraclisul și chiliile

Paraclisul din incinta blocului de chilii s-a făcut scrum.

Înainte să ajungă flăcările la paraclis, călugării își făceau rânduiala pentru slujba zilei de duminică. La fel ca și lăcașul, blocul de chilii a fost cuprins peste tot de flăcări.

În timp ce focul făcea prăpăd, în mănăstirea mare se ținea slujba de Sfântul Varnava, unul din ocrotitorii mănăstirii, nume pe care îl poartă și starețul mănăstirii.


15 mașini de pompieri trimise la incendiu

Incendiul de proporții a avut nevoie de forțe de intervenție pe măsură.

Atunci au fost trimise 15 autospeciale din care 7 pentru stingerea incendiilor de la ISU Suceava și Detașamentului de Pompieri Fălticeni, alături de pompieri au acționat atunci lucrători ai serviciilor voluntare din Baia, Boroaia, Cornu Luncii, Drăgușeni, Forăști și Vadu Moldovei.

Intervenția pompierilor s-a încheiat după patru ore, în care au fost folosite câteva zeci de tone de apă pentru stingerea flăcărilor, atât din sursa de apă a mănăstirii, cât și din râul Moldova.

24 iunie devenise cea mai tristă zi din viața mănăstirii ridicată pe Dealul Bisericii, așa cum o știe lumea din satele înconjurătoare.

Au urmat câteva săptămâni de muncă pentru îndepărtarea urmelor lăsate de la incendiu.

Încă din ziua incendiului, mai multe persoane au ajutat obștea mănăstirii să treacă peste necaz. Apelul făcut de starețul Varnava nu a rămas nici el fără ecouri.

Românii din țară și din străinătate au trimis bani pentru refacerea chiliilor și a paraclisului.

Minunea din timpul incendiului

Chiar dacă flăcările au mistuit paraclisului, două picturi, în care era reprezentată Maica Domnului, nu au fost atinse de foc.

Una dintre acestea era pe peretele de lângă altar. Flăcările au ars totul în jur, paraclisul fiind făcut scrum, dar chipul Maicii Domnului a rămas intact. Așa s-a întâmplat și cu cealaltă pictură.

Călugării spun că, fără îndoială, a fost o minune.

Un an de la incendiu

Luni s-a împlinit anul de la incendiu. Cu ajutorul românilor de pretutindeni, chiliile, acoperișul și paraclisul sunt, în mare parte, gata.

La slujba oficiată cu prilejul zilei închinate Sfântului Varnava, sărbătorit pe 24 iunie, starețul Mănăstirii Sfântul Mina a ținut să le mulțumească tuturor binefăcătorilor care au dat o mână de ajutor la refacerea lăcașului.

„Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat. Mulțumirea noastră sufletească nu poate fi exprimată în cuvinte.”, a spus arhimandritul Varnava. „Români din toate colțurile lumii au dorit să ajute și, cu ajutorul lui Dumnezeu, și al al lor, am trecut peste necaz. Le mulțumim. Dumnezeu să vă ajute pe toți.”

În semn de prețuire pentru activitatea duhovnicească, starețul Varnava a primit la ziua onomastică o icoană a Maicii Domnului din Ucraina.

Starețul Varnava

Sfințire la început de toamnă

După un an de muncă, paraclisul din incinta blocului de chilii este aproape finalizat, la partea de construcție. Din toamnă vor putea începe lucrările de pictură.

Tot la toamnă, pe 1 septembrie, va fi sfințită Biserica Mare din cadrul Mănăstirii, lăcaș ce are hramurile Sfinții Mihail și Gavriil și Duminica Samarinencei.

În urmă cu doi ani a fost sfințită Biserica mică ce poartă hramul Maicii Domnului Umilenia, sărbătorită la începutul lunii august.

Cele două lăcașe ortodoxe sunt pictate în stil realist de meșteri din Ucraina și Republica Moldova.

Blocul de chilii. Refacere clădiri după incendiu

ȘTIRI