Ultimii meșteri care știu secretele dranițeiSpecial

Ultimii meșteri care știu secretele draniței

       Accesări: 3616

Doi bătrânei lucrează de zor la o casă. Moș Mihai și Moș Ștefan sunt printre acei puțini bărbați din zona Fălticeni care mai știu secretele draniței. Sunt bucuroși că pot crea un acoperiș, precum erau odinioară, atunci când mai toate bordeiele erau rostuite de la streașină în sus cu mii de scândurele, exact ca cel la care muncesc acum.

Limbile de lemn cer precizie matematică pentru aranjarea lor în lung și în lat, modul de așezare, una peste alta, având rol atât estetic cât și practic.

Orice greșeală duce de răpâ munca destul de migăloasă, care doar tipicarilor le vine ca o mănușă.

Badea Mihai și Badea Ștefan fac treabă ca la carte. Lucrează la învelitoarea unei case de peste 100 de ani. Au foarte mult de muncă, dar nu se plâng.

Lucrează de jos în sus, rând cu rând, după ce se trasează linia pe care vor așeza capătul rotunjit al scândurelelor de brad.

Bucățile care sunt mai lungi sau puțin mai late se ajustează ușor. Timp de sute de ani la îmbinarea draniţelor se foloseau cuie din lemn de tisă, astăzi le fixează cu cuie metalice. Pentru rostuirea lor, bătrânii folosesc unelte precum bărdița, cuțitoaia și câteodată maiul.

Unul dintre avantajele draniței este rezistența în timp. Bătrânii spun că draniţa ține cât o viață de om și chiar mai bine dacă se confecţionează din lemn de calitate, ales cu grijă.

Copacul din care se face dranița, bradul sau molidul, se taie doar iarna, când temperaturile atmosferice coboară sub 0 grade Celsius.

Se spune că cel mai bun lemn pentru draniță din zona Fălticeni se găsește la Mălini, Râșca și Găinești. Arborele cel mai potrivit este cel care crește în zonele înalte ale pădurii sau cel lângă piatra muntelui.

Executarea unui astfel de acoperiș durează câteva zile bune. Pentru lucrarea realizată Moș Mihai și Moș Ștefan sunt necesare peste 5.000 de bucăți de draniță. La casele mari sunt folosite și peste 10.000 de bucăți, iar timpul de lucru ajunge și chiar depășește o lună.

Unul din secretele care asigură trăinicia draniței stă în partea constructivă, mai precis înclinarea acoperișului. Cu cât este mai mare, cu atât mai bine. În acest mod apa de ploaie și zapăda pot „petrece” mai puțin timp pe suprafața lemnoasă.

Înainte de a fi urcată pe casă, dranița se lasă la uscat, de regulă cel puțin doi ani. Apoi este așezată până la două luni într-o groapă plină cu lapte de var. Meșterii pun mai târziu dranița direct pe scândură.

Apoi totul se lasă în seama timpului și vremii. Dranița trebuie să fie „bătută” un an de zile de ploi și soare. După cele 12 luni de „maturare” naturală, scândurelele vor fi impregnate cu ulei de in.

Badea Ștefan și Mihai susțin că acoperișul cu un astfel de material este unul durabil. Dacă este tăiat iarna, iar copacul este sănătos, învelișul din lemn cu scândurele rotunjite pe capete va avea trăinicie.

Sunt case cu acoperișuri care au prins suta de ani, în care au trăit nepoții moșternitori, fără ca dranița să fie înlocuită.

Dranița este rezistentă la grindină și vânt, dar conferă și un aspect frumos. Așezate în solzi de pește, scândurelele din brad sau molid dau farmecul unei locuințe țărănești autentice. Ele completează decorul exterior și înfrumusețează casele cu cerdac.

Bătrâneii spun că, în popor, circula mai de mult ideea că utilizarea unui astfel de material va ține departe fulgerele de casa omului.

Casele cu draniță sunt tot mai puține, așa cum și casele tradiționale românești devin tot mai rare în peisajul rural. Locul draniței este luat de învelitorile din tablă, care se execută mai rapid și cu mult mai puțină migală.

Meșterii Ștefan și Mihai vor termina în curând lucrarea. Una din puținele la care mai sunt solicitați.

Bătrânii ar vrea să prea mai departe ștafeta, dar nu prea au cui. Munca este multă, migăloasă, cere timp, pricepere și răbdare.

ȘTIRI