Trei unități de învățământ din zona Fălticeni vor fi desființate odată cu noul an școlar 2018-2019Educație

Trei unități de învățământ din zona Fălticeni vor fi desființate odată cu noul an școlar 2018-2019

       Accesări: 3216

Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă în unele școli și grădinițe pregătirile sunt pe ultima sută de metri, în altele bate vântul. Sunt unitățile care vor dispărea de pe harta educațională pentru că vor fi desființate.

Motivul? Scăderea populației școlare.

În zona Fălticeni sunt trei unități care nu își vor mai deschide pentru mult timp porțile pentru a-i primi pe elevi.

Asta pentru că aici nu se vor mai ține cursuri începând cu anul școlar 2018 – 2019 care va începe pe 10 septembrie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Una dintre unitățile ce sunt desființate este Şcoala Primară Petia din comuna Buneşti. Alte școli care se închid sunt din comuna Preutești. Este vorba de Şcoala Primară Bahna Arini și Școala Primară Mănăstioara (Preuteşti nr.3).

În ultimii trei ani au fost desfințate, din același motiv, 10 unități educaționale. Cele mai afectate sunt cele din zona rurală.

Este un fenomen care nu poate fi oprit, spun unii profesori.

Mai mulți factori au „conlucrat” la închiderea școlilor. Primul dintre acestea este scăderea numărului de nașteri. Statisticile Maternității din Fălticeni ne arată că la acest capitol s-au petrecut schimbări majore și în mediul rural.

Un număr mare de familii din zona Fălticeni au plecat la muncă peste hotare. Cifra lor exactă nu se cunoaște, însă efectele sunt vizibile.

La rândul lor, mișcările demografice și-au pus amprenta asupra scăderii populației școlare.

Sunt părinți care au luat calea strănătății și au preferat să-și țină copiii aproape. Alții au rămas în țară, în timp ce unii s-au mutat la oraș în speranța unui trai mai bun.

În planul de școlarizare pentru anul școlar 2018 -2019 vor desființarea unui număr de 7 școli din județul Suceava, la Drăgoiești, Zvorâștea, Petia, Preutești și Udești, iar 3 unități școlare din orașul Cajvana vor fi comasate.

ISJ Suceava precizează că cifra de școlarizare pentru toate structurile unităților școlare menționate propuse spre desființare va fi pentru anul școlar viitor sub limita prevăzută de lege de minim 12 elevi la învățământul primar și de minim 10 copii la învățământul preșcolar.

ȘTIRI