- Cronica de Fălticeni - https://www.cronicadefalticeni.ro -

Trei generații într-o Unire

Câțiva membri ai Cenaclul Literar „E. Lovinescu” din Fălticeni ne-am propus să sărbătorim ziua Unirii împreună cu elevii de la Școala de Jandarmi din localitate și un grup de copii din satul Hârtop. Dar cum ziua de 24 Ianuarie a fost zi liberă iar tinerii elevi nu erau în unitate, am amânat întâlnirea noastră pentru ziua următoare.

Așa că, în data de 25 ianuarie, spre ora amiezii, pe un vânt ce șfichiuia rece ca gheața, cu vârtejuri din fulgi mărunți ca niște voaluri de mireasă grăbind către altar, am pornit către Școala de Jandarmi.

Am ajuns și la poartă eram așteptați de către domnul Dumitru Simion, colonel în rezervă, împlinit în carieră chiar aici, astăzi autorul mai multor volume de amintiri, membru al cenaclului nostru. De altfel dumnealui a fost cel care ne-a înlesnit această minunată întâlnire. Ne-a condus către sala mare de spectacole, am luat loc pe primul rând de scaune, în fața scenei. Sporovăind între noi nu ne-am dat seama când, în spatele nostru, sala s-a umplut de tineri și tinere în uniforme albastre, de o disciplină liber consimțită cum rar am mai întâlnit.

Dar iată-i și pe micuții artiști de „ La Hârtop unde-ngheață apa-n tioc și găluștele pe foc” sat cu tradiție în acest sens, conduși de doamna educatoare Lenuța Rusu, coordonatorul artistic al acestui grup numit „Moldava”. Cuminți, cu ochii larg deschiși către tot ce îi înconjura, îmbrăcați în autentice costume populare de la căciuli și basmale negre la sumane din aba de culoare naturală neagră, costume furnizate de către Primăria din sat, copiii sa-u așezat pe scaunele din partea stângă a sălii.

Profesori gradați ai școlii au luat loc alături de elevii pe care îi pregătesc pentru profesia de apărători ai ordinii și diciplinei sociale dar și ai ocrotirii vieții noastre.

Și astfel sărbătorirea a început, startul fiind dat de către domnul D-tru Simion care l-a prezentat pe cel ce ne-a vorbit despre actul Unirii de la 1859, d-nul locotenent colonel dr. în istorie Ilie Nuțu. L-am ascultat atenți și cu respect. Vreau să vă spun că totul s-a desfășurat într-un aer solemn așa cum de altfel se și cuvenea la acea sărbătorire.

Pe scenă au urcat apoi cei din generația mică, elevii din grupul artistic „Moldava” care ne-au fermecat cu puritatea vocilor interpretând cântece patriotice atât de îndrăgite de către ascultători. Au impresionat prin acuratețea și seriozitatea interpretării, așa că aplauzele au fost pe măsură.

A urmat grupul vocal al Școlii de Jandarmi – a doua generație – purtând cu mândrie și demnitate uniforma albastră a școlii. Cântecele interpretate de către acest grup ne-au emoționat până lacrimi: „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „Noi suntem români” dar și altele asemeni până la „Hora Unirii”.

Prezentatorul ne-a suprins apoi intersectându-ne pe noi – generația a treia – mebrii cenaclului, printre acele minunate interpretări. Ne-am prezentat poeziile cu emoții mai mari decât ale micuților și ale tinerilor interpreți. Astfel au recitat: d-nul Vasile Moroșanu, doamnele Floare Popescu, Niculina Prundeanu, Lenuța Rusu, Coca Maria Udișteanu, d-na Saveta Vărăreanu. Toți aceștia sunt autori de proză și poezie. Menționez că partea literară a spectacolului oferit de membrii cenaclului și de micuții de la Hârtop a fost alcătuită cu minuțiozitate de către d-na prof. Saveta Vărăreanu.

Apoi spectacolul a continuat în curtea largă a școlii unde Fanfara de la Dolhești, cu alamurile ei strălucitoare ne-a întâmpinat interpretând Imnul național, ascultat în respect și nemișcare, apoi Hora Unirii a fost cea care ne-a unit mâinile și astfel am format un număr de hore concentrice, în mijloc fiind cea a copiilor de mânuțele cărora ne-am prins și noi, membrii cenaclului literar. Deși vântul nu-și contenise șfichiuirea, pentru că suntem români și „Nu ne-nspăimântează” … iarna, am învârtit hora cu multă însuflețire. Mi-aș dori să vă puteți închipui acele numeroase hore mișcându-se în ritmul imprimat de fanfară, dar și de acea emulație patriotică din inimile fiecăruia dintre participanți de la cei mai mici până la generația a treia.

S-a filmat, s-u făcut fotografii de grup, s-au rostit urări de bine, mulțumiri de la musafiri către gazde. Copii au fost minunați, tinerii la fel și noi printre ei.

Totul a fost minunat cu gândurile îndreptate către Patria mumă, către menținerea integrității ei, vorba poetului: „Uniți în cuget și simțiri!”