Trei femei conduc destinele comunelor Baia, Rădășeni și Dolhești: Cum și-au câștigat respectul în comunitateRural

Trei femei conduc destinele comunelor Baia, Rădășeni și Dolhești: Cum și-au câștigat respectul în comunitate

       Accesări: 3798

Sunt tot mai prezente în administrația locală. În postura de primar, viceprimar sau consilier local, ele își exercită funcția, iau măsuri și decizii care până acum stăteau doar în puterea bărbaților. Doamnele, care astăzi conduc municipii, orașe sau comune, vor să arate că știu și pot să facă la fel de bine munca de edil șef.

Zona Fălticeni are trei femei în cele mai importante funcții din administrația locală.

În comunele Baia, Rădășeni și Dolhești doamnele din fruntea primăriilor, schimbă deja idei preconcepute despre cât de pricepută este femeia la treburile comunității.

Jurnaliștii cotodianului Cronica de Fălticeni au stat de vorbă cu acestea, pentru a afla cum este privită femeia primar sau viceprimar într-un domeniu dominat de bărbați și cum și-au câștigat respectul în comunitatea pe care o reprezintă.

Medicul Maria Tomescu, Primarul comunei Baia

Maria Tomescu (PSD) este singura femeie primar din zona Fălticeni și una din cele patru doamne edil șef din județul Suceava. Are deja 10 luni de când se află la conducerea comunei. Ideile noi de proiecte, deschiderea și intervențiile în comunitate au atras încrederea oamenilor din Baia și Bogata.

Maria Tomescu spune că nu este primar doar între 8 și 16, de luni până vineri, ci oricând.

Aflată la primul mandat, primarița comunei Baia crede că relațiile interumane primează atât în instituție cât și în afara ei.

„Trebuie să fii aproape de oameni, să îți placă ceea ce faci. Nu poți fi un bun primar dacă nu ai deschidere față de problemele oamenilor, dacă nu te implici și accepți provocările unei comunități care are așteptări de la tine.”, ne-a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia. „Este foarte importantă relația cu cetățeanul, la fel de importantă ca munca de zi cu zi din Primărie și de pe teren, sau proiectele pe care le realizăm aici. Ne străduim ca totul să fie cât mai bine.”

Primărița din Baia consideră că prin muncă și seriozitate se câștigă respectul și încrederea unei comunități. Unele proiecte au fost deja finalizare, iar altele se conturează.

Maria Tomescu spune că în cele 10 luni de mandat bunele intenții și planurile care se concretizat adus un alt plus de încredere pentru ea și echipa din Primărie. La acestea se adaugă transparența, deciziile corecte și modul de comunicare cu cetățeanul.

Întrebată cum este privită femeia primar, Maria Tomescu răspunde scurt: cu ochi buni!

Profesoara Maricica Păun, Viceprimarul comunei Rădășeni

Maricica Păun (PNL) susține că nu există o rețetă anume pentru succesul unei femei în administrația locală. Totul ține de omul care își exercită și la ce mod funcția.

Aflată la al doilea mandat, profesoara Maricica Păun își continuă activitatea de viceprimar în comuna Rădășeni.

Ea crede că respectul în comunitate, în administrația locală, ți-l faci singur. Rețeta este simplă: muncă, respect și iar muncă. Consideră foarte importantă munca în echipă, iar aici exemplifică relația de bună colaborare cu primarul Neculai Perju.

Viceprimărița comunei Rădășeni mai crede că armonia de la vârful unei instituții se reflectă în propria comunitate. Cât despre femeile din administrația locală, numai de bine.

Maricica Păun consideră că își pot face treaba ca la carte, pentru că nimic nu este greu dacă iubești ceea ce faci.

„Mă simt bine pentru că știu că pot face, pot contribui la bunul mers al comuntității noastre. Eu mi-am dorit o schimbare și am așteptat-o de la alții. La un moment dat mi-am spus că aș putea face asta dacă pun și eu umărul.”, ne-a spus viceprimarul Maricica Păun. „Nu văd de ce femeile nu ar face față administrației locale. Dacă iubești ceea ce faci, nimic nu mai pare atât de greu. Întotdeauna am considerat că aici este loc și pentru femei. Succesul vine și din relația cu oamenii de rând, munca în echipă.”

Viceprimarul comunei Rădășeni conchide că munca în administrația locală nu este ușoară, din contra. În schimb staisfacțiile personale sunt pe măsură.

Cât privește modul în care sunt privite femeile din administrația locală, Maricica Păun susține că, bărbații abordează discuțiile cu atitudine diferită: sunt mai deschiși și calmi, și atitudine care denotă la fel de multă politețe ca pentru un primar.

Juristul Viorica Ștefan, Viceprimarul comunei Dolhești

Viorica Ștefan (PSD) este decanul de vârstă al doamnelor din administrația locală este Viorica Ștefan. Vine pe această funcție după câțiva ani buni în care a fost secretar al comunei Dolhești.

Experiența dobândită în Primărie îi este de un real folos acum când este viceprimarul comunei.

„Mă simt onorată să fiu alături de colegii mei, în majoritate bărbați. Sunt oameni destoinici, dornici de a face realizări în comună.”, ne-a declarat Viorica Ștefan. „Ca viceprimar și femeie pot să spun că avem o relație de colaborare foarte bună. Situația este identică și în cazul relației cu cetățenii”.

Viceprimarul comunei Dolhești a subliniat că din postura în care se află nu a simțit până acum că oamenii nu acceptă o femeie în posturi cheie din administrația locală.

Dimpotrivă, înainte de alegerile locale din iunie 2016, unii săteni au susținut-o să candideze pentru un loc în Consiliul Local.

Viorica Ștefan a lăsat să se înțeleagă faptul că o femeie viceprimar nu poate fi privită decât cu admirație atâta vreme cât în comunitate se văd schimbări în bine.

ȘTIRI