Trei eleve de la Colegiul „Vasile Lovinescu” au participat la concursul tinerilor degustători de produse lactate din EuropaActualitate

Trei eleve de la Colegiul „Vasile Lovinescu” au participat la concursul tinerilor degustători de produse lactate din Europa

       Accesări: 106

colegiul-vasile-lovinescu-concurs-europelExistă un loc unde gusturile se discută. Într-o mică localitate franceză se evaluează anual competențele senzoriale ale tinerilor care se specializează în domeniul alimentar. Vorbim despre un concurs internațional la care au participat trei eleve de la colegiul fălticenean ”Vasile Lovinescu” care s-au întrecut cu cei mai iscusiți 50 degustători de produse lactate.

Elena Stoica, Denisa Buta Marcu şi Cristiana Florentina Gagiu au reprezentat țara noastră într-o competiție unică în Europa.

Desfășurat la Mamirol, concursul i-a reunit pe tinerii degustători de la licee vocaționale, școli cu profil alimentar, dar și universități din Finlanda, Italia, Olanda, Polonia, România și țara gazdă.

Grupați în 20 de echipe, participanții cu cunoştinţe de chimie şi biochimie, s-au luptat pentru primul loc. Deși nu s-a clasat pe podium, tripleta Colegiului ”Vasile Lovinescu” ”s-a descurcat foarte bine, ținând seama că elevele care au reprezentat România nu au avut posibilitatea familiarizării cu sortimentele de brânză franțuzească probate în concurs nu sunt disponibile în țara noastră”, apreciază îndrumătorul echipei, profesorul doctor Monica Creţu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Probele concursului intitulat „Europel” au constat în degustarea unei game de 25 de produse.

Organizatorii au pus la încercare simțurile gustative ale concurenților care au trebuit să aprecieze corect, pe un formular, conținutul la 5 probe de lapte, 5 probe de unt, 15 probe de brânză Comté, Morbier, Camembert, toate fiind de producție franceză. Au fost sortimente de brânză pe care elevele românce le-au descoperit în premieră. Participanții au trebuit să recunoască diverse caracteristici ale produselor lactate: aspect, gust, aromă, culoare, consistență.

Chiar dacă nu au urcat pe podium, Elena, Denisa, și Cristiana au făcut primii pași spre cariera viitorilor specialiști în degustarea produselor lactate din Europa. Ele au concurat cu elevi şi studenţi de la instituţii renumite în domeniu, jurizarea fiind asigurată de specialiști.

Coordonatoarea lotului românesc consideră că mult mai importantă este experiența dobândită, impactul competiției și șansa de a vedea ce presupune o carieră în industria alimentară într-o țară cu tradiție.

„Ceea ce ne doare cel mai mult este faptul că nu avem o bază de practică aşa cum vedem la concursurile europene. Pentru noi este a patra participare la această competiţie”, susține profesoara Monica Creţu. ”Am fost în Olanda, Italia şi Franţa, iar în 2012 concursul l-am organizat la Fălticeni. Au fost competitori de la şcoli de renume din Europa, cu tradiţie şi specific pentru industria alimentară, și de aceea rezultatele obţinute de noi sunt foarte valoroase pentru şcoala de industrie alimentară din Fălticeni. Chiar dacă nu au baza materială pe care o au alţi colegi din ţările Uniunii Europene, faptul că sunt atât de bine pregătiţi din punct de vedere teoretic pentru aceste competiții internaționale pentru elevii români poate fi un avantaj în alegerea viitoarei meserii.”

Înscrise la profilul tehnician analize produse alimentare, reprezentantele României sunt dornice să participe la noi concursuri pentru a căpăta mai multă experien’a în degustarea produselor și dezvoltarea capacității de analiză senzorială.

Pentru a ajunge la Europel, elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” au încheiat un parteneriat cu Şcoala de Industrie Alimentară din Franţa, gazda competiției suportând integral cheltuielile pentru transport.

Spre finalul evenimentului au fost organizate două seri româneşti, elementul central fiind degustarea mai multor produse tradiţionale din nordul Moldovei. Specialiștii din țara gazda au avut astfel ocazia să ”cântărească” la rândul lor savoarea bunătăților preparate Rogelya din Fălticeni şi Lacto din Boroaia.

Gazdele s-au fost declarat plăcut impresionate, afirmând că produsele noastre sunt plăcute și au consistență. Catalogate ca produse de top, exponatele românești au fost pe gustul francezilor.

Rudy H.

ȘTIRI