Transportul elevilor va fi decontat integral: Decizia Guvernului ajută peste 2.000 de elevi care fac naveta la FălticeniEducație

Transportul elevilor va fi decontat integral: Decizia Guvernului ajută peste 2.000 de elevi care fac naveta la Fălticeni

Elevii care fac naveta primesc un sprijin binevenit. Începând cu anul acesta, abonamentele de transport, din localitatea de domiciliu la unitatea de învățământ, vor fi decontate integral. De noua decizie vor beneficia peste 2.000 de elevi care studiază la șapte instituții de învățământ din Fălticeni.

Cei mai mulți elevi navetiști sunt la Colegiile ”Vasile Lovinescu” și ”Mihai Băcescu”. Peste 1.700 tineri fac zilnic naveta la cele două instituții, în timp ce la Colegiul ”Nicu Gane” sunt peste 350 de elevi navești.

Alți 50 elevi vin din localitățile apropiate la școlile gimnaziale din municipiu.

Decizia Guvernului este aplicabilă începând din 23 noiembrie 2016.

Decontarea integrala a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu se aplica începând cu 23 noiembrie 2016,

Tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fara TVA) pentru distanta minima de 3 kilometri la 174 de lei (fara TVA) pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Abonamentul se emite si deconteaza pe distanta dintre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu se face pe baza urmatorului calendar: intre 1 si 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedenta, intre 5 si 8 ale lunii curente, conducatorul unitatii de invatamant transmite datele la inspectoratul scolar judetean, iar intre 9 si 10 ale lunii curente, inspectoratul scolar judetene transmite datele catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Ulterior, Ministerul Educatiei vireaza fondurile necesare efectuarii platilor.

Unitatile de invatamant deconteaza doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic in contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se deconteaza pentru perioada vacantelor.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport scolar sunt valabile pana la 1 septembrie 2017.

Ulterior, autoritatile competente in domeniu vor efectua o analiza amanuntita in vederea actualizarii de Guvern a nivelului tarifelor in functie de noile costuri ale companiilor de transport.

Decizia Executivului face parte din masurile de combatere si reducere a abandonului scolar, in conditiile in care principala cauza o reprezinta costurile aferente participarii la cursuri.

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educatiei, in anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

ȘTIRI