Tradiție și folclor autentic la Festivalul ”Baia file de istorie”Rural

Tradiție și folclor autentic la Festivalul ”Baia file de istorie”

       Accesări: 702

Se mândresc cu istoria și tradițiile de sute de ani. Oamenii din Baia vor să transmită generațiilor următoare ceea ce au primit de la înaintașii lor și își propun să păstreze cu sfințenie valorile satului românesc. În urmă cu 35 ani, localnicii au creat Festivalul ”Baia file de istorie”, un amalgam alcătuit din dezbaterile pe teme istorice și manifestări cultural-artistice.

Autoritățile locale duc mai departe acest eveniment, organizat anul acesta pe data de 8 septembrie. Primarul Maria Tomescu și aleșii locali s-au străduit să fie gazde bune pentru numeroși oaspeți.

Alături de invitații din mediul universitar au participat trei parlamentari, deputatul Ioan Stan, senatorul Ovidiu Donțu, deputatul Alexandru Băișanu, alături de primarii Cristinel Bărculescu, Vasile Berariu și Gheorghe Fron.

Evenimentul a fost deschis de un simpozion pe teme istorice la care au participat profesorii universitar doctor Mihai Iacobescu, profesorul universitar doctor Suzana Fîntînariu de la Universitatea de Vest Timişoara, profesorul Ioan Natu, profesorul Constantin Bulboacă și alți profesori de istorie din comuna Baia și zona Fălticeni. Aceștia au vorbit despre importanța așezării Baia în diferite contexte istorice, sub aspect economic, politic și strategic. Simpozionul s-a încheiat cu imnul comunei Baia intonat de un grup de școlari din comună, îndrumați de profesoara Mirabela Apopei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Au urmat câteva momente de suflet în care un grup de copii au interpretat sceneta ”Groapa lui Hârjap” care amintește de vremurile domnitorului Ștefan cel Mare. La finalul acesteia s-a intonat imnul de stat al României.

Programul evenimentului a inclus și o paradă dedicată costumelor populare. Tineri și bătrâni au defilat prin centru comunei îmbrăcați în costume specifice localității pe care o reprezintă. Localnicii din Baia și Bogata, alături de oaspeții din Câmpulung Moldovenesc, Dolhești, Mălini, Preutești, Pojorâta au etalat frumoasele costume populare, defilând prin centrul comunei. Alaiul, format din ansambluri și interpreți de muzică populară, s-a deplasat de la Biserica Albă spre Primărie. În fruntea acestora s-au aflat patru bărbați călare.

Primarul Maria Tomescu i-a întâmpinat cu pâine și sare și le-a urat tuturor bun venit la Festivalul de la Baia.

În debutul bogatului program folcloric au cântat mai mulți soliști locali. Pe scenă au urcat Sorin Filip, Andra Matei, Valentin Bertea, Livia Brădățanu, grupuri vocale și formații de dansuri din Baia, Câmpulung Moldovenesc, Dolhești, Mălini, Pojorâta, Preutești și Fălticeni.

Festilvalul ”Baia file de istorie” s-a dovedit prilejul perfect pentru a-i sărbători pe cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Cuplurile care au serbat Nunta de aur au primit de la primărița Tomescu flori, șampanie și colaci. Nici elevii silitori nu au fost uitați. Au fost înmânate mai multe diplome de excelență elevilor cu performanţe deosebite la învățătură.

Cel mai așteptat moment a fost recitalul îndrăgitei soliste Daniela Condurache. Oamenii nu au stat deoparte, ci au încins hore la sărbătoarea comunei lor.

Festivalul s-a încheiat spre miezului nopții după recitalul susținut de formația Portativ din Fălticeni și un foc de artificii.

ȘTIRI