Teodor Ilincăi a lansat la Suceava primul său volum de poezieCultură

Teodor Ilincăi a lansat la Suceava primul său volum de poezie

       Accesări: 128

cromatisme_public_2
Teodor Ilincăi a fost pentru câteva ore oaspetele Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Fost elev al acestei şcoli, tenorul a ales Suceava pentru lansarea primului său volum de poezie, “CROMATISME”.
La întâlnirea cu artistul au participat cadre didactice, elevi, rude şi prieteni din Mălini, conducerea Asociaţiei Fălticeni Cultural, etc. Prezentarea cărţii a fost însoţită de momente artistice susţinute de Grupul Psaltic “Prodomus” şi Grupul folcloric “Flori de mălin” din Mălini.

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” şi Alexandria Librării.

Despre cartea de debut în poezie şi despre personalitatea autorului au vorbit scriitoarea Angela Furtună şi prof. Sabina Roman. Volumul reuneşte peste 60 de poeme, scrise între anii 2011-2013 în diverse locuri din România şi din lume – Mălini, Bucureşti, Hamburg, Zurich, Marseille, Toulouse, Dresda, Berlin, Santiago de Chile, Frankfurt, Dusseldorf, Paris, Barcelona, Londra, Brela – Croaţia.

În cursul zilei de vineri, 10 ianuarie, vom posta un video – reportaj realizat de Cronica de Fălticeni cu ocazia lansării de carte de la Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Teodor Ilincăi s-a născut la 25 martie 1983 în Fălticeni. Este al treisprezecelea fiu al lui Neculai (d.1991) și al Anei Ilincăi. Urmează cursurile școlii primare în satul natal, Mălini. Datorită înclinației deosebite pentru muzică, se înscrie la cursurile gimnaziale în cadrul Liceului de Artă din Suceava, specializarea oboi. În primii trei ani de liceu studiază filologia în cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din comuna Borca, județul Neamț, unde participă la numeroase activități culturale: teatru, muzică, poezie, dans. Liceul îl absolvă în București în anul 2001, urmând aceeași specializare, în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu”. Este atras de ideea unei vieți artistice și decide să participe la emisiunea – concurs „Ploaia de Stele”, difuzată de postul național de televi­ziune TVR1, fiind astfel cooptat să colaboreze cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” pentru realizarea spectaco­lului „Café Paradisso”, în regia actorului Radu Gheorghe. În anul 2001 se reîntoarce la prima dragoste, muzica, atunci când decide să se înscrie la examenul de admitere la Universitatea Națională de Muzică din București, secția Pedagogie Muzicală, specializarea Muzică Bizantină. Pe parcursul facultății, în anul 2003, câștigă Marele Premiu la emisiunea–concurs „Bravo–Bravissimo”, difuzată de postul național de televiziune TVR1. Colaborează cu diverse coruri profesioniste, însă în ultimul an de studii universi­tare este angajat ca membru al corului Operei Naționale din București. În anul 2006 absolvă Conservatorul și devine prim solist al Operei Naționale din București, în același an obținând o bursă oferită de CEE Musiktheater Wien, care se prelungește până în anul 2008. Debutul internațional are loc în anul 2009 pe scena operei din Hamburg, în același an fiind invitat să colaboreze cu Opera de Stat din Viena, Opera din Hanovra și Opera Regală din Londra. Tot în anul 2009 îi sunt oferite două distincţii importante: Solistul anului, decernat în cadrul Galei Premiilor VIP şi Premiul Ludovic Spiess, oferit de Forumul Muzical Român, urmând ca în anul 2010 să fie onorat cu premiul In memoriam Iosif Sava pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În anul 2013 îi este oferit Premiul de Excelență din partea Elite Art Club Unesco, pentru promo­varea imaginii României în străinătate. În România a cola­borat cu teatrele de operă din Timișoara, Iași și Craiova, precum și cu Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica „George Enescu” București, Orchestra Națională Radio București și Orchestra Națională de Tineret. Din anul 2010 își desfășoară activitatea ca invitat la numeroase teatre de operă de prestigiu: Berlin , Paris , Toulouse , Hamburg , Londra, Viena, Santiago de Chile, Marseille, Barcelona , Genova, Frankfurt, Strasbourg , Dresda, San Diego , Duisburg , Budapesta, Sevilla, München, Düsseldorf, Lausanne , Monte Carlo .

ȘTIRI