Temperaturile scăzute din martie și aprilie nu afectează producția de mere din bazinul FălticeniActualitate

Temperaturile scăzute din martie și aprilie nu afectează producția de mere din bazinul Fălticeni

       Accesări: 139

Nu le dă bătăi de cap. Vremea capricioasă, cu temperaturi scăzute, nu periclitează activitățile sezoniere din horticultură și nici producția de mere din acest an preconizată în bazinul Fălticeni. Asta în ciuda faptului că, în luna martie, și în prima decadă din aprilie, a căzut zăpada, iar uneori noaptea s-au înregistrat valori ușor negative.

Pomicultorii, atât cei din mediul privat cât și cei de la stat, nu sunt îngrijorați de fluctuațiile valorilor termice din perioada primăverii.

”Deocamdată nu avem motive de îngrijorare”, explică economistul Anca Gheorghiu, directorul Stațiunii de Cercetare pentru Dezvoltare Pomicolă Fălticeni. ”Din punct de vedere climatic situația este fără abateri mari de la normalul termic al perioadei. Producția pe anul curent nu este afectată. Ne așteptăm la o producție de peste 1.000 de tone”.

90% din suprafața livezilor deținute de SCDP Fălticeni este ocupată de meri, restul de 10% fiind cireși și vișini.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Motivul pentru care pomicultorii așteaptă liniștiți venirea sezonului cald este faptul că merii și perii încep să înflorească abia în luna mai, aceștia fiind mai puțin expuși la schimbările bruște de vreme decât sâmburoasele, zarzărul, caisul, piersicul, prunul, cireșul și vișinul care își desfac petalele în aprilie.

Potrivit inginerului Mircea Costișevchi, președintele Asociației Pomicultorilor din Bazinul Fălticeni, fluctuațiile termice și temperaturile scăzute nu au afectat producția de mere pe anul în curs. Din contra, proprietarii de livezi se așteaptă la o recoltă la fel de bogată și în 2015.

Cele mai mari probleme pentru meri le aduc ploile cu gheață din timpul verii și insectele dăunătoare.

”Temperaturile până la -1, -2 grade Celsius nu pun probleme pentru pomii fructiferi”, ne-a declarat președintele Costișevschi. ”Chiar dacă a fost și frig, până acum totul este bine. Noi ne continuăm activitățile noastre, specifice acestui sezon. Personal pot estima, în condițiile actuale, o producție cel puțin egală cu cea de anul trecut”.

Din livezile producătorilor membri ai Asociației Pomicultorilor din Bazinul Fălticeni s-au cules anul trecut peste 10.000 de tone.

ȘTIRI