Târg boem la Centenar – expoziţie de fotografie cu şi despre FălticeniLocal

Târg boem la Centenar – expoziţie de fotografie cu şi despre Fălticeni

       Accesări: 734

În luna decembrie, sunteți invitați să vedeți Fălticeniul prin obiectivul fotografului Codrin Anton.

Pe data de 12 decembrie, de la ora 16.00, în Sala “Pictor Aurel Băeșu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie “Târg boem la Centenar”.

„Îmi place să cred că Fălticeniul și-a păstrat şarmul unui târg boem. Dacă-mi împărtăşiţi ideea, veţi descoperi, prin imaginile din expoziţie, stări, atitudini şi emoţii pecare clipa mi le-a aşezat în cadre”, mărturisește artistul fotograf fălticenean, Codrin Anton.

Pentru a ajunge mai uşor în starea invocată de fotografii, am dorit să aflăm de unde şi când a început pasiunea pentru fotografie, ştiind faptul că studiile urmate de Codrin nu au fost la început în direcţia aceasta.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Verbul <a fotografia> a fost rostit în casa noastră încă din vremea când eramcopil. Unchiul meu de la Iaşi, când venea la casa părintească de pe strada Ion Creangă, aducea cu el întotdeauna şi aparatul de fotografiat cu film.

Primele fotografii din copilărie, fotografii pe care părinţii mei le păstrează şi la care ne uităm destul de des, erau fotografii alb-negru. Dar pasiunea mea pentru fotografie nu a apărut atunci, ci mult mai târziu, atunci când, la rândul meu am ajuns părinte şi mi-am dat seama că îmi doresc ca şi fetiţa mea să poată avea amintirile copilăriei tipărite pe hârtie foto.

Aşa am reuşit, cu sacrificarea primelor 8 sau 9 salarii, să am acces la unul dintre puţinele DSLR-uri ale acelui moment. E un Nikon pe care îl am şi acum şi pe care îl folosesc, e adevărat, destul de rar. Era primul aparat foto apărut cu un senzor de 10 megapixeli, ceea ce acum ni se pare doar o jucărie. Aşa am început să fotografiez, într-un amatorism pur.

Cel care a reuşit să mă aducă cu picioarele pe pământ a fost maestrul fotograf ieşean, Ozolin Duşa, al cărui curs foto pentru începători l-am urmat, cu stoicism, timp de 3 luni de zile, la Suceava, la început de 2012. Atunci dorinţa de a face fotografii s-a transformat în pasiune. Au urmat ani în care am învăţat mereu despre fotografie, ceea ce fac şi acum de altfel, cu alţi şi alţi fotografi cu nume, atât în România, cât şi în străinătate.

Daniel Chindea şi Cătălin Cîmpan mi-au deschis drumul fotografiei de eveniment şi le voi fi mereu recunoscător. De altfel, cu prietenul meu, fotograful sucevean Cătălin Cîmpan, am avut un prim proiect foto foarte interesant întins pe vreo 3 ani.

Se numea Sport Suceava, a fost un ziar online cu care am avut mult succes, atât pe partea de fotografie, cât şi pe cea de articole despre sportul sucevean. Aşa am descoperit, şi apoi am aprofundat, fotografia de sport, un gen fotografic ce nu e la îndemâna oricărui fotograf, atât ca buget pe care trebuie să-l investeşti, dar mai ales în ceea ce priveşte tehnica foto pe care trebuie să o foloseşti în funcţie de evenimentul sportiv pe care îl fotografiezi. E un gen fotografic pe care îl iubesc şi pe care încă îl mai practic când am timp, exclusiv fotografiind sportul fălticenean şi pe campionii naţionali la volei, tenis sau nataţie.

Au fost, de-a lungul acestor ani şi participări la expoziţii colective în Suceava, Bucureşti sau Piatra Neamţ, dar şi premii naţionale primite la diferite concursuri foto importante. Acum am decis că a venit timpul să am prima expoziţie personală, dar şi să pornesc următorul proiect foto.”

Ne-am dat seama că intrăm în zona de confort a fotografului fălticenean şi l-am întreb imediat pe Codrin Anton de ce a decis să fotografieze Fălticeniul, un oraş ca oricare altul, şi nu Suceava sau Iaşi, pentru expoziţia sa.

„Încă de la primul contact cu aparatul foto am fotografiat oraşul natal, evident. Dar prin ochii de fotograf amator de la acea vreme, fotografiile erau plate şi nu spuneau mai mult decât spune orice fotografie clasică despre orice oraş.

Era sfârşitul lui 2015 când am decis să încep proiectul foto „Fălticeni, târgul meu boem”, dar nu eram hotărât pe ce perioadă se va întinde şi nici dacă îl voi finaliza printr-o expoziţie.

De finalizat nu îl voi finaliza niciodată, cât voi trăi, pentru că cele mai mari emoţii din cariera de fotograf le-am avut fotografiind oraşul natal şi oamenii de aici, pe vreme bună, pe ninsoare, la răsărit sau la asfinţit. Şi nu pot rezista emoţiei de nedescris atunci când văd o imagine memorabilă în oraş sau împrejurimi şi realizez o nouă fotografie care face ca fălticenenii să tresară de bucurie pentru că-şi găsesc prin fotografiile mele oraşul lor într-un mod mai altfel.

E ceva magic în Fălticeni, e zona lui Sadoveanu şi magia din romanele lui există aici. E un adevăr pe care încerc să-l arăt tuturor prin fotografie.”

Pe afiş apar ca organizatori, pe lângă muzeul unde expui, Primăria municipiului Fălticeni şi Clubul Fotografilor Suceveni. Am auzit unele veşti, dar ne dorim să aflăm mai mult de la tine. Este vorba despre o colaborare pe viitor?

„Clubul Fotografilor Suceveni pentru că fac parte, încă de la înfiinţare, din acest club şi cred în unitatea tuturor fotografilor suceveni. Fotografi care cred că prietenia și socializarea pot crește nivelul profesional și artistic al muncii noastre. Împreună formăm o comunitate în care cunoștințele individuale și ajutorul reciproc sunt la îndemâna tuturor membrilor.

Fără ajutorul lor, al colegilor fotografi suceveni, nu ştiu dacă aş fi realizat expoziţia acum. Şi Primăria municipiului Fălticeni pentru că, în primul rând, e administrator al muzeului unde expun, dar şi pentru că, da, am reuşit să facem o colaborare benefică pentru Fălticeni. Este vorba despre posibilitatea, pe care eu nu aş fi avut-o fără această colaborare, de a duce expoziţia, anul viitor, în toată ţara pentru apromova oraşul nostru.

E un vis pe care cred că noi toţi, fălticenenii, îl avem: să demonstrăm că Fălticeniul actual e un oraş care chiar merită să fie vizitat şi nu avem decât de câştigat din asta. Creşterea numărului de turişti poate fi un colac de salvare pentru oraşul nostru.”

Vorbește-ne, te rugăm, despre expoziţia al cărei vernisaj va avea loc pe data de 12 decembrie, la ora 16.00.

„Expoziţia este făcută pentru fălticenenii mei dragi, cei de aici sau cei care sunt plecaţi, dar au sufletul rămas pe aceste meleaguri. Aşa cum am mai spus, nu am avut ca ţintă să fac expoziţia într-un an anume. Atât am vrut: ca prima expunere a fotografiilor printate să fie în Fălticeni. Acum a fost să fie, în anul şi în luna centenarului Marii Uniri.

Ţin să mulţumesc şi pe această cale domnului director al Muzeului de artă „Ion Irimescu”, preotul Teodor Brădăţanu, pentru că încă de la prima noastră discuţie despre viitoarea expoziţie a fost cel care mi-a acceptat propunerea şi m-a invitat să expun pe simezele muzeului fălticenean. Suntem în perioada pregătirilor pentru expoziţie şi mi-aş dori ca fălticenenii să vină, oricând, între 12 şi 19 decembrie, să vadă fotografiile.

De asemenea, îi pot anunţa şi pe cei care nu sunt în oraş în această perioadă, că vor putea vedea expoziţia şi online, atât pe reţelele de socializare, cât şi pe site-ul meu www.CodrinAnton.ro, începând chiar cu ziua vernisajului, miercuri, 12decembrie.

Voi expune un număr de 40 de fotografii înrămate la dimensiunea generoasă de 70×50 cm. Cei ce doresc să cumpere unul sau mai multe tablouri o vor putea face chiar din prima zi a expoziţiei. Deasemenea, două dintre fotografiile expuse le voi dona şi vor putea mai apoi fi licitate pentru o cauză socială la „Gala Comunităţii Fălticenene”, eveniment de prestigiu ce are loc în fiecare an în oraşul nostru, de Crăciun.

Revenind la expoziţie, îmi amintesc că după ce am stabilit calendarul şi a fost postat afişul pe pagina oficială a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, am fost întrebat de unii prieteni „cât costă intrarea?” Mi s-a părut o întrebare retorică la început, dar mai apoi mi-am dat seama că mulţi nu ştiu că nu există taxă de intrare şi am realizat că întrebarea a fost cât se poate de pertinentă.

Atât la vernisaj, cât şi pe parcurul celor 7 zile în care tablourile se vor afla în sala de expoziţii „Aurel Băeşu” a celui mai titrat muzeu fălticenean, intrarea la expoziţie a iubitorilor de frumos din Fălticeni, şi nu numai, este liberă. Invitaţia de a participa la vernisaj, miercuri, 12 decembrie, începând cu ora 16.00, trebuie completată cu o informaţie interesantă: unul dintre participanţi va pleca acasă cu tabloul preferat, în urma unei tombole ad-hoc pe care o vom organiza la final.”

Îți mulţumim pentru amabilitate! Îți dorim succes şi lumină bună!

„Mulţumesc mult! O completare îşi are locul, la final. După finalizarea expoziţiei, tablourile vor putea fi admirate în diferite locaţii din oraş, locuri frecventate de fălticeneni. Este  o idee preluată de la colegii fotografi din Braşov. Ei au anumite cafenele şi restaurante unde fac unele expoziţii ale clubului fotografilor şi am zis „de ce nu şi la noi?”. Iar ceea ce mă bucură este că ideea a fost bine primită de administratorii cafenelelor şi restaurantelor, în Fălticeni.”

ȘTIRI