Taina Sfântului Maslu – tradiție în Postul Mare la Colegiul Tehnic Mihai BăcescuReligie

Taina Sfântului Maslu – tradiție în Postul Mare la Colegiul Tehnic Mihai Băcescu

Atmosferă duhovnicească în săptămâna  „școala altfel”, în incinta Colegiului Tehnic „M. Băcescu” din Fălticeni,  unde a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Adrian Ioan Dulgheriu, la care au participat profesorii și personalul auxiliar.

Aceasta reprezintă o tradiție ce a început încă din  anul 2001 când Înaltpreasfințitul Pimen a sfințit  cabinetul  de Religie Ortodoxă și a săvârșit alături de mai mulți preoți pentru prima dată Taina Sfântului Maslu. Începând din acel an, catedra de religie condusă de doamna profesoară Maria Peiu, cu sprijinul conducerii colegiului și a întregului corp profesoral, în perioada fiecărui Post al Paștilor a organizat acest moment de înălțare duhovnicească și de întărire în credință și în slujirea de la catedră a tuturor participanților.

Din soborul de preoți care au slujit alături de P.C. Părinte Protoiereu Adrian Dulgheriu au fost  P.C. Pr. Meștereanu Ciprian , P.C. Pr. Mihăilă Iulian, P.C. Pr. Bold Ioan , P.C. Pr. Prof. Feștilă Constantin, P.C. Pr. Maxim Silviu și P.C. Pr. Rotar Georgian .

Anul acesta momentul de  rugăciunea a coincis și cu sărbătorirea zilelor colegiului, 27-29 martie 2017.

La finalul slujbei P.C. Pr. Protoiereu Adrian Dulgheriu a salutat buna obișnuință a profesorilor ce este și spre folosul elevilor, amintind exemplul vameșului Zaheu care a primit cu bucurie pe Mântuitorul spre mântuirea sa și a casei sale. De asemenea a propus spre meditație, din perspectiva duhovnicului, probleme cu care se confruntă tinerii liceeni de astăzi, punctând datoria profesorilor și a preoților deopotrivă de a-i călăuzi și de a face front comun spre a crește tineri demni, frumoși sufletește și care să distingă calea dreaptă. „Termenul de casă în Sfânta Scriptură are o conotaţie deosebită, pentru că se referă îndeosebi la persoane, iar când vine vorba despre liceul dumneavoastră ca şi casă, ne referim desigur şi la copiii pe care îi educaţi. Ştim cât este de greu şi cât efort depuneţi pentru a forma aceste caractere, dar şi la biserică, noi preoţii, ne dăm toată silinţa pentru a-i forma buni creştini.  Sperăm că prin rugăciunea noastră de astăzi s-a pogorât Duhul Sfânt peste noi ca să ne întărească pentru a da o cât mai bună educaţie şi alegere a căii bune pentru copii, aşa cum spune Regele David în Psalmul 142 – Doamne, arată-mi calea – . Fie ca  Bunul Dumnezeu să ne lumineze mintea ca şi noi la rândui să putem duce pe calea mântuirii pe copii noştri”.

În încheiere s-au înălțat rugăciuni spre pomenirea veșnică a profesorilor care au trecut în viața veșnică, în frunte cu savantul Mihai Băcescu, al cărui nume îl poartă colegiul și de la nașterea căruia s-au împlinit în această zi 109 ani, iar Dna. Director adjunct Țuca Mariana Silvia a mulțumit preoților pentru frumoasa slujbă și pentru cuvintele de încurajare, întărire și zidire sufletească, pentru profesia nobilă de învăța pe copii, cu speranța că astfel de evenimente să fie cât mai dese.

ȘTIRI