Tabără la Mănăstirea Probota organizată de Protoieria FălticeniRural

Tabără la Mănăstirea Probota organizată de Protoieria Fălticeni

       Accesări: 1847

În cadrul unui program implementat de Protoieria Fălticeni, 28 de copii au participat, în perioada 10 -11 iulie 2017, la o tabăra de recreație, educație morală și spirituală, orgnizată la una dintre cele mai vechi și frumoase sihăstrii din Moldova, Mănăstirea cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Probota.

După cum ne-a informat preotul Georgian Rotar, copiii au avut posibilitatea să cunoască aceste locuri încărcate de istorie prin diferite activități catehetice dar și de recreere, care le-au trezit curiozitatea, îmbinate prin participare la sfintele slujbe ale mănăstirii.

Tabăra de la Mănăstirea Probota a fost organizată cu bunăvoința maicii starețe stravrofore Marina Țurcanu, în colaborare cu Protoieria Fălticeni, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Programul Protoieriei Fălticeni presupune desfășurarea unor activități de tip școală de vară pe perioada vacanței mari.

Copiii participanți au provenit din parohii ale Protopopiatului Fălticeni: Parohia Leucușești (PC. Pr. Paroh Adrian Dulgheriu), Parohia Bogdănești I (PC. Pr. Paroh. Marcel Ursuțu), Parohia Dolhasca (PC. Pr. Paroh Teofil Saftiuc), Parohia Boroaia I (PC. Pr. Maxim Silviu), Parohia Suha – Mălini (PC. Pr. Paroh Pavel Norocel), Parohia Vadu Moldovei (PC. Pr. Paroh Mircea Martiniuc) și Parohia Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din Rădășeni (PC. Pr. Paroh Georgian Rotar).

Copiii au fost primiți de obștea mănăstirii în frunte cu maica stareță Marina, în biserica Sfântul Ierarh Nicolae. S-au rostit rugăciunile dimineții și au fost binecuvântați de către părintele Gheorghe Zugravu, slujitor al mănăstirii. Maica Stareță le-a adresat cuvântul de bun venit și le-a prezentat programul cu activitățile care se vor desfășura pe perioada primei zilei a taberei.

Maica Lucia Talianu le-a ghid copiilor, prezentându-le încărcătura istorică a acestor locuri, dar mai ales mănăstirea, care datorită importanței arhitecturale și vechimea ei, din anul 1993 este declarat monument UNESCO.

Informațiile oferite de către Maica Lucia le-au fost de folos copiilor în a doua zi a taberei, când au fost angrenați într-un concurs în care s-au oferit premii.

A urmat un dialog între copii și Maica Stareță Marina pe teme din perspectivă religioasă cum ar fi: dragostea creștină, conduita și starea creștinului când participă la sfintele slujbe din Biserică, iubirea aproapelui, etc.

Lecția de istorie a contiunuat după – amiază prin prezentarea principalelor momente din viața ctitorului acestei mănăstiri, domnitorul Petru Rareș, dar și a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și mama lui, Doamna Oltea, care a fost călugărită în această mănăstire și a cărei mormânt se află în incinta bisericii, fiind prezentată ca model de mamă creștină. Acest moment s-a încheiat cu un moment de reculegere la mormântul domnitorului Petru Rareș, unde s-au intonat cântece patriotice.

Copii au avut parte de o surpriză oferită de către Maica Stareță Marina, o drumeție pe vechile drumuri ale mănăstirii ce trec prin pădurea ce străjuiește acest loc. Aici copiii au jucat volei, fotbal și au participat la un concurs de alergări în care primii sosiți, au primit premii ce au constat în bani.

A doua zi, de dimineață copiii, au avut parte de înviorare, au mers în biserică unde au citit rugăciunile de dimineață și au cântat Apărătoare Doamnă.

După un mic dejun îmbelșugat, copiii au participat la un concurs pe teme de istorie și religie și ghicitori creștine în care cele mai bune răspunsuri au fost premiate.

Au urmat reprezentații de toacă din partea copiiilor cunoscători și a fost vizitat atelierul de pictură al mănăstirii, în care li s-a explicat copiilor simbolistica icoanei din viața creștinului ortodox, dar și ansamblul mural al bisericii mănăstirii, în care iconografia este realizată într-un mod unic întâlnit în lume.

După masa de prânz, copiii au purtat discuții libere despre morala creștină, dar și argumentarea lor când au fost întrebați  ce doresc să facă atunci când vor ajunge oameni mari. Momentul cel mai așteptat al după amiezei a fost organizarea de jocuri în aer liber, la care a luat parte și obștea mănăstirii.

La final, înainte ca preacucernicii părinții parohi să vină la mănăstire pentru a-i lua pe copii și a-i duce la caselele lor, au schimbat impresii legat de tot ceea ce au făcut în aceste două zile, în acest „colț de rai”, cum l-a numit Narcis Axinia, elev în clasa a VII- a la școala gimnazială din Leucușești.

ȘTIRI