Tabară de vară în  Parohia Bogdănești pentru 170 de copiiReligie

Tabară de vară în Parohia Bogdănești pentru 170 de copii

       Accesări: 1607

Protopopiatul Fălticeni continuă tradiția de a organiza tabere de o zi în perioada vacanței de vară,

Zece parohii încearcă să le ofere tinerilor o modalitate plăcută și eficientă de a petrece timpul liber.

Prima tabără de vară s-a desfășurat joi, 4 iulie, 2019, în Parohia “Pogorârea Sfântului Duh” din satul Bogdănești, comuna Bogdănești, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Au participat 172  de copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, proveniți din parohiile din Protopopiatul Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Activitățile s-au desfășurat sub coordonarea părintelui paroh Maricel Ursuțu, alături de parohiile colaboratoare în acest proiect: parohia Ciumulești – Vadu Moldovei (preotul Mircea Martiniuc), parohia Boroaia I (preotul Silviu Maxim), parohia Râșca (preoții Ioan Dănilă și Gheorghe Dănilă) și parohia Dolhasca (preotul Teofil Saftiuc).

Programul a fost destul de complex, captând interesul copiilor de-a lungul zilei. 

Alături de parohiile menționate, au participat și copiii din parohiile Leucușești (preotul Adrian Dulgheriu), Suha – Mălini (preotul Pavel Norocel), Sfinții “Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni (preoții Georgian Rotar și Constantin Rotar), Siliștea Nouă – Dolhasca (preotul Mihail Agafiței) și Gulia – Dolhasca (preotul Victor Tătăru).

         După rugăciunile de binecuvântare a taberei, săvârșite în biserica parohială, tinerilor participanți li s-a făcut cunoscut programul zilei în care au fost îndemnați să se bucure de activitățile din cadrul acestui proiect.

După servirea unui îmbelșugat mic dejun pregătit de către preoteasa Nicoleta împreună cu gospodinele parohiei, copiii au fost împărțiți în cinci grupe, fiecare primind câte o eșarfă conform repartizării făcute cu următoarele culori: roșu galben, albastru, portocaliu și verde.

Amintim despre primul atelier intitulat “Ce este și ce trebuie șă cunoaștem despre Proscomidie”, activitate ce i-a avut îndrumători pe preoții Maxim Silviu și Ioan Dănilă, și care le-a făcut cunoscută copiilor slujba de pregătire a darurilor de pâine și vin, și Sfintele Vase pentru Sfânta Liturghie.

Al doilea atelier s-a desfășurat în muzeul parohial, construit în perioada 2010 – 2015 grație părintelui paroh Maricel Ursuțu și a donatorilor, construit după modelul caselor bătrânești din zona comunei Bogdănești, ce cuprinde bunuri de patrimoniu de excepțională valoare.

Activitatea a fost supravegheată de către profesoara Gabriela Tomegea și învățătoarea Nistor Elena, și a constat într-un mic concurs de cultură generală.

Celelalte trei activități desfășurate în prima parte a zilei, au fost supravegheate de către profesorii Nistor Dan, Heciu Ovidiu și învățătorii Plăcintă Georgeta, Apopei Gabriela și Holban Luminița. Copiii și-au exersat cunoștiințele muzicale și de pictură, iar în curtea bisericii au avut parte de jocuri recreative – sportive. 

 La orele prânzului au servit masa și au avut o pauză de odihnă, după care toți participanții au mers în drumeție la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi și Mănăstirea Râșca.

La primul obiectiv vizitat, copiii au avut ocazia să cunoască date atât despre locul unde este amplasat ansamblul monahal cât și despre viața Sfântului Cuvios Ioan de la  Râșca și Secu, detalii oferite în biserica închinată sfântului și aflată încă în construcție, de către părintele protosinghel David.

Pentru că au fost ascultători și s-au comportat exemplar, părintele stareț arhimandrit Mihail Bălan împreună cu ceilalți viețuitori ai așezământului monahal, i-au binecuvântat și le-au oferit sucuri și cozonaci special pregătiți pentru vizitatori.

La întoarcere, copiii au vizitat și s-au închinat la mănăstirea ctitorită de către voievodul Petru Rareș, Mănăstirea Râșca.

A doua parte a zilei a continuat la Căminul Cultural din Bogdănești, unde s-au desfășurat activitățile pe care cel mai mult tinerii le așteptau: karaoke pentru fete și fotbal pentru băieți pe terenul aflat în vecinătate cu școala gimnazială din localitate.

La finalul zilei, copiii au asistat la un mic recital oferit de grupul vocal instrumental “Noițele”, coordonat cu măiestrie de către învățătorul Costin Ioan,  care au oferit un frumos program artistic, ce a încântat asistența, oferind multe aplauze la sfârșitul programului.

Părintele Protoiereu Adrian Dulgheriu le-a mulțumit tuturor celor prezenți la această frumoasă activitate, și îndeosebi părintelui paroh Maricel Ursuțu și colaboratorilor care au contribuit la buna organizare.

“Credem că a fost cea mai bună alegere, ca prima tabară pentru copii să se desfășoare la Bogdănești, la părintele Maricel, mai ales pentru oportunitățile și multitudinea de activități pe care ni le-a oferit. În contextul Anului Omagial al Satului Românesc, al preoților și învățătorilor gospodari, în Biserica Ortodoxă Română, considerăm că ne-am atins obiectivul propus, acela de le inspira celor tineri dragostea dar și a reânvia tradițiile noastre de odinioară, lăsate de strămoșii noștri”.

Spre seară, cu toții au participat la un binemeritat grătar oferit de gospodinele parohiei, și și-au făcut promisiunea revederii la următoarea tabără care se va desfășura la mijlocul lunii august.

La plecare, părintele paroh Maricel și preoteasa Nicoleta le-au mulțumit participanților pentru buna desfășurare a  acestui proiect.

O întâlnire binecuvântată, care le-a oferit tinerilor ocazia să cunoască comunitatea, meșteșugurile tradiționale, dar și popasurile duhovnicești, așezămintele monahale din zonă. 

ȘTIRI