Suzana Fântânariu revine la Iași cu expoziția de carte-obiect, xilogravură și colaj „Uitat în manuscris”Cultură

Suzana Fântânariu revine la Iași cu expoziția de carte-obiect, xilogravură și colaj „Uitat în manuscris”

       Accesări: 445

Galeria de artă DANA din Iași găzduiește, până la sfârșitul lunii martie, expoziția de carte-obiect, xilogravură și colaj „Uitat în manuscris” a artistului plastic Suzana Fântânariu.

Vernisajul expoziției a avut loc luni, 5 martie 2018, orele 18.00. În deschidere au luat cuvântul criticul de artă Maria Bilașevschi și scriitorul Grigore Ilisei.

Potrivit criticului de artă Maria Bilașevschi, „Artistă reputată, creatoare de școală, Suzana Fântânariu, se detașează de iluștrii colegi de generație printr-o serie de calități ieșite din tipar, calități ce o confirmă drept personalitate aparte și indispensabilă culturii contemporane.

Expoziţia „Uitat în manuscris”, prezentă la Galeria „Dana” Iaşi, gravitează în jurul simbolului, materiei, conceptului şi obiectului cu infinite posibilităţi de reconfigurare a mesajului, de la ancestral la postmodern, cu o inteligenţă imuabilă ce obligă diversitatea să devină un stil.

Lucrările artistei de xilogravură, colaj și carte-obiect par a-și desfășura propriul destin conform unui algoritm iniţiatic în directă relaţie cu cultura. Stratificate în fiinţa sa, acumulările omenirii sunt traduse în trepte ritualice, mulate pe trăiri, gânduri, impresii, când tumultoase, când nostalgice.”

Graficianul Suzana Fântânariu, născută în urmă cu aproape 71 de ani, în comuna Baia, lângă Fălticeni, este un produs de excepție a Școlii de artă din Cluj, dar cariera sa este legată de Timișoara și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest.

Artista revine cu nostalgie la Iași, acolo unde la începutul anilor ’60 urma studiile Liceului de artă “Octav Băncilă”. La Iași a avut și prima expoziție personală, în anul 1976, la Galeria Cupola.

ȘTIRI