Suzana Fântânariu este onorată cu Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din RomâniaPersonalități

Suzana Fântânariu este onorată cu Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România

       Accesări: 1046

O nouă recunoaștere națională pentru graficianul Suzana Fântânariu, artist plastic originar din comuna Baia, de lângă Fălticeni.

Joi, 22 noiembrie 2018, Suzanei Fântânariu i-a fost acordat Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Galei Premiilor UAPR 2017.

Evenimentul a avut loc la “Colonia Pictorilor”, în Municipiul Baia Mare, și a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Asociația Filiala UAP Baia Mare.

Acordarea Premiilor UAPR a fost inițiată în anul 1961, cu scopul de a acorda recunoașterea cuvenită atât membrilor UAP consacrați și tinerilor artiști plastici, pentru performanţele realizate în artele vizuale româneşti la nivel naţional.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Gala din acest an a fost prima organizată după anul 2007. Tot de atunci, premiile nu au mai fost acordate, din lipsă de fonduri.

Au fost acordate premii pentru domenii diferite ale artelor vizuale contemporane: Pictură, Sculptură, Arte Decorative, Grafică, Critică, Artă Plastică Religioasă și Restaurare, Artă în Spațiul Public, Multimedia, Design.

Expoziţiile incluse în nominalizarea pentru premiile UAP au fost analizate de un juriu naţional format din experţi în domeniul artelor vizuale, critică de artă.

Pentru categoria Marele Premiu a fost luată în considerare întreaga activitate de creație artistică.

Pe lista laureaților UAP pentru anul 2017 se mai regăsesc: Marius Barb, Constantin Caratănase, Gheorghe Dican, Gheorghe Lungu, Alexandra Mureșan, Ștefan Râmniceanuși Dumitru Șerban.

Așa cum am precizat deja, Suzana Fântânariu s-a născut în comuna Baia, județul Suceava, pe data de 15 septembrie 1947.

Este absolventă a Institutului de Arte Plastice “Ioan Andreescu” Cluj-Napoca; Profesor universitar doctor la Facultatea de Arte și Design / Universitatea de Vest, Timişoara. Coordonator de doctorate; 2013-.Doctor Honoris Cauza a Universitătii de Arte „George Enescu ” din Iasi; 1985 -Bursa de studii, Academia di Romania, Roma/Italia; 2005-Bursa “Constantin Brâncuşi”,Cité Internationale des Arts, Paris/ Franța.

Artista are în palmares 60 de expoziţii personale în ţară (inclusiv la Fălticeni) şi în străinătate. De asemenea, lucrări ale Suzanei Fântânariu au fost prezente în 300 de expoziții de grup, în țară și în străinătate, bienale şi trienale internaţionale de gravură.

Activitatea artistică i-a adus, începând cu anul 1976, numeroase premii naționale și internaționale.

Iată cum caracterizează criticul de artă Alexander Gerdanovits, creația Suzanei Fântânariu:

„Ceea ce Herta Müller a realizat cu un limbaj concentrat, poetic în literatură, i-a reușit Suzanei Fântânariu în artele plastice, adică cronica unei experiențe existențiale în spațiul sud-est european copleșit de dictaturi și de angoase.

Artista e preocupată de întrebări majore privind identitatea umană și dihotomia corp-suflet. Limbajul ei plastic este de un rafinament rar, Suzana Fântânariu excelează în domeniul xilogravurii și al desenului, iar de vreo două decenii ne uimește cu lucrări tridimensionale de mare anvergură. 

Atât „portretele” cât și obiectele antropomorfe numite „ambalaje pentru suflet” care sugerează nu rareori o spaimă existențială, cât și peisajele misterioase desenate în culori întunecate, ne impresionează și ne copleșesc în același timp. 

Viziunea fundamentală a artistei este una predominant pesimistă și nu întâmplător marele critic de artă și scriitor austriac Bertram Karl Steiner a pus arta Suzanei Fântânariu în context cu lucrările unor mari pesimiști europeni ca Emil Cioran și s-a întrebat de unde oare provine această tristețe existențială, care se regăsește în arta Suzanei Fântânariu și care nu l-a părăsit pe Cioran nici la Paris?” 

ȘTIRI