Surprize peste surprize pe strada Sucevei: Cum au îngropat muncitorii de la 3T Construct țeava de refulareLocal

Surprize peste surprize pe strada Sucevei: Cum au îngropat muncitorii de la 3T Construct țeava de refulare

       Accesări: 152

Bătaie de joc pe bani europeni și guvernamentali. Șantierul interminabil de pe strada Sucevei reușește să producă altă surpriză, cu o măsură luată de-a dreptul anapoda, ce pune sub semnul întrebării modul desfășurării anumitor lucrări din contractul de 23,66 milioane de lei. O nouă problemă s-a descoperit acum, la câteva luni bune după ce angajații 3T Construct au încheiat montajul rețelei, asupra căreia beneficiarul ACET S.A Suceava ar trebui să aibă certitudinea că s-a respectat conform datelor din proiect.

Cel puțin în cazul de față lucrurile nu stau tocmai așa.

În timp ce Transporturi Auto Botoșani pregătește terenul pentru turnarea primului covor asfaltic, la suprafață ies bâlbele prestațiilor muncitorești.

Venite la prima oră a dimineții, echipele firmei botoșănene s-au trezit cu ”musafiri”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În apropierea sediului unității Drumuri Naționale se lucra de zor, deoarece una din conductele sistemului de canalizare nu respecta coordonata tehnică din proiect. Lucrarea s-a făcut în anul 2013, iar țeava trebuia introdusă în căminul de vizitare de către muncitorii firmei 3T Construct. Ei  au preferat să-și lase munca doar pe jumătate terminată, să acopere conducta cu pământ, să compacteze tronsonul pe care s-a intervenit și să meargă mai departe ca și când totul era pus la punct.

Cuplarea conductei la căminul de refulare s-a făcut abia săptămâna aceasta, adică după mai bine de un an de la amenajarea rețelei de canalizare. Sarcina le-a revenit lucrătorilor firmei Flam care au făcut ceea ce angajații 3T Construct trebuiau să facă la vremea cuvenită. Orice remediere nu va fi plătită, pentru că așa s-au înțeles cei doi agenți economici, după ce firma din Baia Mare prelua anul acesta lucrările care trebuiau continuate.

Neregula ar fi rămas îngropată în pământ dacă nu ar fi fost depistată la o verificare cu un sistem special de camere.

”Au uitat să racordeze țeava la căminul de refulare. Au început să sape…”, ne-a spus inginerul Alexandru Murariu, unul din angajații Transporturi Auto Botoșani.”Nu noi suntem cei care am descoperit asta. Noi am venit dimineață să punem asfaltul pe suprafața proaspăt compactată, iar dimineață, când am ajuns, domnii săpau. Cineva le-a spus că aici este ceva, că nu aveau cum să-și dea seama. Noi n-am știut nimic, n-am știut de această problemă.”

Ironia soartei sau nu, inadvertența s-a produs chiar peste drum de sediul punctului de lucru 3T Construct.

Săptămâna trecută alte două avarii au fost semnalate pe strada Sucevei. De această dată problemele s-au ivit la sistemul de alimentare cu apă.

Viorica Timofti, directorul executiv Transporturi Auto Botoșani, susține că există probleme reale cu firma care s-a ocupat de extinderea rețelei de apă și canalizare pe strada Sucevei: ”Sunt mereu probleme! Curge apa ba într-o parte, ba în alta. Se sparg țevi pe dedesubt. Nu știu ce se întâmplă!”

Ea mai spune că la un moment dat a propus ca Transporturi Auto Botoșani să se retragă o lună de pe șantier, pentru ca firma să reușească să verifice toată instalația nouă iar după ce termină, și sunt asigurări că totul este bine, atunci vor interveni și echipele lor.

Viorica Timofti a mai declarat pentru Cronica de Fălticeni că la jumătatea lunii august vor să înceapă asfaltările, cu turnarea stratului de legătură. Dacă vor fi din nou probleme și se vor trezi cu izvoare de apă, atunci lucrările vor fi decalate.

Autoritățile locale sunt la curent cu minunățiile care apar pe strada Sucevei. Viceprimarul Constantin Bulaicon a declarat că lucrarea s-a făcut în anul 2013 și că noua firmă care se ocupă cu extinderea și modernizarea rețelelor din proiect va face toate reparațiile care sunt de făcut fără să mai primească bani.

”În urma vizionării cu camerele s-a constatat că acea conductă de refulare nu era introdusă în cămin.”, ne-a spus Constantin Bulaicon. ”S-a intervenit, s-a făcut cuplarea la canal. Lucrarea a fost preluată de firma Flam care prin contract și-a asumat și remedierile care trebuie să le facă, fără să mai fie plătiți. Au încheiat contract cu 3T Construct și ACET Suceava.”

Activitățile din proiectul finanțat din bani europeni și guvernamentali au demarat pe strada Sucevei în vara lui 2013. Pe data de 26 august se împlinesc doi ani de când aici se lucrează în regim de șantier.

Proiectul extindere și modernizare rețea apă și canalizare trebuia încheiat la începutul lunii ianuarie 2015, după ce în noiembrie 2014 firma nemțeană 3T Construct intrase în insolvență. Termenul finalizării s-a decalat ulterior cu zece luni. Data limită este 14 noiembrie 2015.

ȘTIRI