Sub semnul iubirii… la DolheștiCultură

Sub semnul iubirii… la Dolhești

       Accesări: 368

„Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unul pe altul precum vă iubesc Eu!” (Mântuitorul)

Momentele omagiale prilejuite de manifestările organizate de Cenaclul literar-artistic „Erupții…” din Dolheștii Sucevei în cadrul primei ediții a sărbătorii intitulate „Făurar – Luna Petru Sandovici”, au scos în evidență că pe meleagurile Șomuzului Mare dorul de începuturi dăinuie în inimile dolheștenilor iar pofta de viață încă nu s-a pierdut.

cenaclu_eruptii_dolhesti_2Ca o încununare a sentimentelor ce-au cuprins toate zilele din „Luna iubirii”, duminică 21 februarie 2016, în incinta Căminului Cultural „Petru Sandovici” din Dolheștii Mari s-a desfășurat ședința de lucru a cenaclului din localitate sub emblematica titulatură de „Omagiu”, la care alături de membrii acestuia au participat distinși invitați din Fălticeni, Dolhasca și din celelalte sate componente ale comunei, iubitori de muzică, poezie și de frumos.

Paleta de pe ordinea de zi a fost deschisă de imnul „Erupțiilor…” interpretat de cei doi menestreli, de-acum prezențe indispensabile la aceste evenimente, Liviu Chelaru (orgă) și Grigore Gafincu (nai), după care redactorul șef, profesorul Valeriu Sandovici a prezentat ultima apariție a publicației de folclor și informare locală, „Erupții dolheștene”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

O pată frumoasă de culoare a adus în rândul participanților preotul Mihăiță Saftiuc din Dolhasca care, în „Picătura de suflet”, a făcut referire la nobilul sentiment de iubire ce coboară în noi toți de Sus, sentiment ce în această lună se simte atât de profund.

Apoi, într-un expozeu deosebit, profesorul Constantin Bulboacă a ținut să puncteze, omagial, „Anul Brâncuși”. L-a urmat președintele cenaclului care s-a referit la viața amoroasă a genialului sculptor.

La rubrica „Prezentare de carte” a fost „răsfoit” ultimul volum de versuri al subsemnatului intitulat „Decantări erozive”, prefațat de doamna profesoară Mioara Gafencu și încheiat cu o amplă postfață a domnului Valeriu Sandovici, după care în luările de cuvânt profesorii Ioan Ilișescu, Constantin Bulboacă și Teodora Sandu au făcut referiri la conținutul „decantărilor”.

Partea a II-a, ce-a care a dat și titlul acestor lucrări, „Omagiu – O floare, la fiecare, 25 februarie!” a fost în totalitate dedicată fostului mare dascăl dolheștean Petru Sandovici, la împlinirea a 105 ani de la data nașterii lui.

Începând cu un colaj de muzică și versuri special compuse pentru eveniment, au etalat gânduri și amintiri Valeriu Sandovici, Răducu Dănilă, veteranul Ioan Dănilă, Neculai Oprea, foste colege de catedră, doamnele Aneta Dănilă, Ecaterina Marian, nelipsitul rapsod popular Neculai Cărăbuș și primarul Cătălin Gh. Darabă.

Li s-au alăturat cu vorbe frumoase învățăcei de-ai neuitatului „Iluminator”, profesorul Vasile Sandu și învățător Vasile Cărăbuș, referent cultural, însoțiți de muzica izvorâtă din arcușul micuțului Andrei Ciocârlan, de doar 10 ani, alături de inimoșii grupului folcloric „Străjerii” din Dolheșii Mici.

Finalul a fost zugrăvit cu o „ploaie” de flori venite din inima doamnei Maria Mitocaru pentru căminul cultural, școală și tuturor doamnelor prezente, ca semn de respect și eternă prețuire revărsată peste amintirea celui ce i-a fost model în viață, afirmând: „A avut Deschizătorul un drum frumos, adevărat, / În care mulți cu-ncredere l-am însoțit. / Dar într-un februarie spre Nalturi a plecat, / Ne-a părăsit! / În urmă au rămas vibrațiile înalte / Și arbori înalți să-l măsoare, / Și fântâni adânci cu apre curate, / Și ale recunoștințe flori nemuritoare…”

…O duminică ce a umplut multe suflete cu bunătate, o zi petrecută sub semnul iubirii!

ȘTIRI