Sub cerul Bucovinei. Carte de învățătură la Horodnicul de JosEducație

Sub cerul Bucovinei. Carte de învățătură la Horodnicul de Jos

       Accesări: 649

Plănuisem cu elevii mei o călătorie prin lumea aștrilor cu profesorul Dimitrie Olenici. Și iată, în 3 noiembrie 2017, am bătut la poarta renumitului muzeu al celor doi frați colecționari de bogății materiale și spirituale‒cu elevi de la ”Nicu Gane”, însoțiți de profesorii Mihaela Nicolae, Viorica, Primăvara și Codrin Bența ‒ pentru realizarea unei activități interdisciplinare unind Cer și Pământ, Sus și Jos, Vest și Est, Sud și Nord.

De la etnografie la istoria medievală, de la religie, mitologie și arte la civilizația actuală, de la așezările rurale ori urbane la necuprinsul celest. De la ctitoria din Solca a lui Tomșa la biserica de lemn a voievodului Dragoș(cea mai veche biserică de lemn din Europa) și la cea temeinicită în piatră, Bogdana; de la Putna marelui Ștefan la ctitoria hatmanului Arbore.

Popas de trei ore la Horodnicul de Jos. Aici e obârșia eruditului I.G.Sbiera, membru fondator al Academiei Române (1866). Aici grăiește stejarul Unirii despre unitatea românilor. Și aici s-a reîntors, la rădăcini, pasionatul profesor astronom Olenici căutând răspuns blagian: ”Stea care sub carul mare abia licărești / nedumerită-n șapte lumini, a cui stea ești?… De ești a mea, văzându-mi anul și vatra / n-aruncă nimeni după tine cu piatra.

”Reverență, nu piatră, celui ce încă din copilărie s-a simțit atras de Univers înzidindu-se în Planetariul sucevean și rezidindu-se în cel din Horodnicul de Jos. Neastâmpărul cunoașterii l-a purtat peste tot pe mapamond, dar și printre aștri, planete și stele, stăpânit de neodihna gândului iscoditor și creator. Autor de cărți științifice și de popularizare, spirit activ și ardent, își găsește locul și între universitariși elite academice, între savanți și oameni de afaceri, între săteni și elevi,între tineri și vârstnici, între creatori și visători. Pare a avea un program non-stop. Consemnează date pentru buletinul de știri al înaltului, cercetează Calea Lactee și inelele lui Saturn, observă eclipsele, face ocolul Universului în douăzeci și patru de ore, construiește lunete, telescoape, pendule, participă la întruniri științifice.

Ospitalier și hâtru, ne invită la spectacolul captivant al Cerului gravitând șăgalnic prin galaxii. ”Din România ‒ ne explică dumnealui ‒ se observă total sau parțial 66 de constelații…Cu ochiul liber, se observă șase mii de stele… Luneta lui Galilei, din 1610, face posibilă observarea stelelor cu magnitudine mai mică de 6”. Spectacol magnific. Demers bine documentat. Și, dincolo de ușă, în Panthéonul de la Horodnic, Pendulul Foucault își continuă traiectoria de la Vest la Est.”…

Pendulul este, după cum vedeți, un dispozitiv experimental bazat pe pendulare gravitațională ce confirmă rotația Pământului în jurul axei sale… Cauza principală a fenomenului Foucault este acțiunea forței Coriolis…în timpul unor aliniamente planetare…. Efectul Allais (Maurice Allais, laureat al premiului Nobel pentru economie) demonstrat în timpul eclipsei solare din 1954…harta eclipsei totale de Soare din 1999.…Pendulul despre care citim în romanul lui Umberto Eco are înveliș simbolic…”În curte, ceasurile solare indică orele 13. Cadranele ne marchează devenirea întru spirit. Am făcut ocolul Universului în timp record! Se aude glasul profesorului:”…Tija indicatoare ‒ gnomon ‒ este aliniată cu axa de rotație a Pământului indicând Nordul geografic…latitudinea locului…”

Dimitrie Olenici continuă vorbindu-ne de astronomia ieșeană (universitarul Gh. Rusu originar din Gălănești) deprofesorul Ilie Cosovanu de la Solca, de prietenii astronomi din țară, de Anul Național al Astronomiei Române, 2008, de Anul Internațional al Astronomiei, Paris, 2009, de concursurile Equinox, de Caietele astronomice și  despre astroamici… De festivalul Nopților de Perseide ajuns la a XII ediție. De planetariul portabil. Și încărcătura spirituală din mediul rural de care ne asigura profesorul Gheorghe Dolinschi, realizator de emisiuni la Cromtel TV Rădăuți…

Și încântarea noastră. Și lecția uimitor de atractivă și activă la care am participat și de la care am ieșit mai bogați prin informația științifică transmisă cu naturalețe și har. Cele trei ore au zburat,”căi de mii de ani treceau/în tot atâtea clipe”.Și lecția, marea lecție. Negreșit, vom mai reveni!

Și ocolul Universului în trei ore cu astronomul Dimitrie Olenici care ne zâmbește adresându-ni-se cu urarea-i bine cunoscută: Cer senin!

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI