Străjerii din Dolheştii Mici au promovat obiceiurile de iarnă într-un turneu naţionalRural

Străjerii din Dolheştii Mici au promovat obiceiurile de iarnă într-un turneu naţional

       Accesări: 92

Tradiţiile şi obiceiurile de iarnă din Dolheştii Mici au fost prezentate românilor în cadrul unui turneu care i-a avut ca protagonişti pe membrii nou înfiinţatei asociaţii culturale “Străjerii – Dolheştii Mici”. Deplasarea a fost organizată de Centrul Cultural Bucovina.

Nu a fost prima dată când aceşti talentaţi artişti populari au urcat pe o scenă din ţară, în cadrul unor festivaluri de prestigiu. A fost însă prima dată când, pe parcursul unei săptămâni, aceştia au avut parte de un turneu cu multe reprezentaţii aplaudate la scenă deschisă.

În perioada 9-13 decembrie 2014, Străjerii au poposit la Tulcea, Buzău, Slobozia şi Braşov.

Fie că au participat la parade populare şi în spectacole de datini şi obiceiuri, fie că au evoluat în faţa copiilor din centre sociale, “Străjerii” au avut evoluţii apreciate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Programul dolheştenilor a cuprins momente artistice valoroase pentru locuitorii de pe valea Şomuzului: colinde, urătură, jocul caprei, jocul moşneagului şi al babei, jocul căiuţilor, jocul ţiganilor, jocul bătrânilor, urşii.

„A fost o săptămână de vis, o săptămână în care am putut vedea pe viu cât de apreciate sunt obiceiurile noastre de iarnă. Meritul este al strămoşilor care au păstrat obiceiurile pentru ca noi să le purtăm mai departe. Mulţumim Centrului Cultural Bucovina şi domnului Călin Brăteanu pentru că au avut încredere în noi, că putem reprezenta cu cinste judeţul Suceava în ţară. Am trăit momente unice, am evoluat în faţa unui public numeros care a apreciat munca noastră, am evoluat şi în faţa copiilor din centrele sociale şi ne bucurăm că le-am adus un strop de fericire în preajma sărbătorilor de iarnă”, ne-a declarat Ghiorghiţă Ciocârlan, coordonatorul artiştilor din Dolheştii Mici.

Pentru „Străjerii din Dolheştii Mici” urmează o perioadă bogată în evenimente, pe care le vor onora cu prezenţa pe scenă. Prima zi a Crăciunului va fi sărbătorită acasă, la Dolheşti, la biserică, alături de oamenii din sat. A doua zi sunt programate spectacole la Suceviţa, Putna şi Vatra Moldoviţei. Pe 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, urmează spectacole în cadrul festivalurilor de datini şi obiceiuri organizate la Suceava, Liteni şi Fălticeni. Urmează apoi: Rădăuţi – pe 28 decembrie, Vatra Dornei – pe 29 decembrie, iar noaptea dintre ani îi va găsi în mijlocul turiştilor unor pensiuni din Gura Humorului.

ȘTIRI