Sprijin pentru Căminul de bătrâni al Mănăstirii Groși din partea preoților din Protopopiatul FălticeniActualitate

Sprijin pentru Căminul de bătrâni al Mănăstirii Groși din partea preoților din Protopopiatul Fălticeni

       Accesări: 892

Pe drumul ce leagă județele Suceava și Neamț, la aproximativ 20 km distanță de Municipiul Fălticeni, se află  Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, situată în comuna  Boroaia. Pe lângă obștea mănăstirii, aici își găsesc adăpost și 14 bătrâni.

Așezământul social a luat naștere în anul 2000, prin grija Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. De atunci, bătrânii rămași singuri pe lume, ori abandonați de către rude  și fără vreun ajutor material, au găsit în această oază de liniște, mângăiere sufletească, masă și adăpost ducându-și liniștiți povara vârstei.

Părintele Stareț Alexie Ichim, muncește zi de zi, cot la cot cu ceilalți viețuitori și angajați ai mănăstirii, pentru a oferi cele mai bune condiții acestor bătrâni. Părintele duhovnicesc le aduce suport moral pentru a le alunga din supărări, dar mai ales din singurătate pe care la această vârstă înaintată, este greu de suportat. De aceea, ei au găsit în părinții de aici liniștea sufletească care se află sub oblăduirea și protecția Maicii Domnului.

“Fiind un loc ferit de lume, foarte puțini cunosc acest loc, fapt pentru care nevoile zilnice sunt destul de mari, dar acest lucru nu îl împiedică pe Părintele Alexie să găsească resursele necesare pentru traiul de zi de zi de care au nevoie acești bătrâni. În perioada cea mai răcoroasă a anului, costurile la căldură sunt destul de mari, datorită faptului că și tâmplăria ferestrelor s-a deteriorat de-a lungul timpului. De aceea au fost necesare anumite reparații ce au constat în înlocuirea vechiilor geamuri cu tâmplărie PVC, din aluminiu.

Datorită faptului că mănăstirea nu dispunea de resursele necesare pentru această investiție atât de necesară și într-un timp atât de scurt până la venirea iernii, preoții, stareții și maicile starețe din cadrul Protoieria Fălticeni au strâns o bună parte din suma necesară achiziționării acestor geamuri. În urma demersurilor Protoieriei Fălticeni sa reușit strângerea întregii sume prin bunăvoința Ocolului Silvic Silva Bucovina, reprezentant de către Dl. Ing. Rareș Hrestic”, ne-a informat preotul Georgian Rotar.

Preoții din parohiile Adormirea Maicii Domnului (PC. Pr. Paroh Adrian Brădățanu), Sfântul Nicolae (PC. Pr. Paroh Amariei Constantin), Grădini (PC. Pr. Paroh Bogdan Apostol, Fălticenii Vechi (PC. Pr. Paroh Axinia Mihai), Oprișeni (PC. Pr. Paroh Camil Dăscălașu) și Învierea Domnului ( PC. Pr. Paroh Ioan Argatu) din Fălticeni; parohia Baia III (PC. Pr. Paroh Ioan Gușă), Baia IV (PC. Pr. Paroh Gabriel Ciofu) și parohia Bogata (PC. Pr. Paroh Valentin Pavel) din comuna Baia; Parohia Moișa II ( PC. Pr. Paroh Daniel Ciofu); Pâraie II  – Mălini (PC. Pr. Ștefan Brădățanu) și mănăstirile Cămârzani (maica stareță stravoforă Deac Ancuța), Slatina (maica stareță stravoforă Mirăuți Lăcrămioara), Buciumeni – Fălticeni (maica stareță stravoforă Mălăescu Maria), Broșteni  – Drăgușeni (Pr. Stareț Atomei Mihăiță) și Bogdănești (PC. Pr. Gheorghe Loghinoaia), l-au ajutat pe Părintele Stareț Alexie Ichim ca să poată oferi condițiile necesare acestor bătrânei de a trece cu bine peste iernile ce vor urma.

Această acțiune sa desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și face parte din multele activități cu scop social – filantropic desfășurate la inițiativa Protoieriei Fălticeni.

              “Este o faptă binevenită, dar ceea ce este mai minunat, este faptul că în zilele noastre încă întâlnim oameni cu inimă mare. Aici mă refer îndeosebi și la preacurcenicii părinți din cadrul Protoieriei Fălticeni, care și anul trecut ca și anul acesta ne-au sărit în ajutor cu ceea ce avem noi nevoie mai mare. Noi trăim aici din mila credincioșilor care aduc fiecare ce pot și cum pot. Însă de multe ori, chiar avem destule dificultăți în ceea ce privește lucrările de întreținere ale căminului, dar mai ales ale mănăstirii.

Ceea ce se dorește, și ceea  ce se întâmplă la nivelul Protoieriei, este ceva minunat la cât de frumos se mișcă lucrurile. Știu că părinții desfășoară diferite activități sociale în parohiilor lor, însă prin astfel de acțiuni care ne privesc și pe noi, îi mulțumim Pr. Protopop Adrian Dulgheriu pentru inițiativă că ne-a ajutat atunci când ne era mai greu.

Eu mulțumesc personal, dar și în numele acestor suflete care au nevoie de sprijinul nostru, preacucernicilor părinți pentru dragostea arătată nouă și îi asigur de toată considerația mea și că mereu îi voi considera prietenii mei. Aici, într-adevăr simțim cum Maica Domnului ne ajută și ne acoperă cu Acoperământul ei”, a spus Părintele Stareț Alexie.

Părintele Protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit pe această cale preacucernicilor părinți care sunt alături în astfel de acțiuni, în locurile unde este cea mai mare nevoie.

“Nu a fost ușor ca să strângem resursele necesare pentru a-l ajuta pe părinteșe Alexie, pentru că fiecare întâmpinăm destule dificultăți în parohii, dar am dat dovadă că suntem buni creștini și sperăm că și alții la rândui vor face la fel. Acești bătrânei, dacă ne uităm la ei, parcă îi și vedem ca pe bunicii noștrii, sau chiar părinții noștri. Și aici îl găsim pe Mântuitorul Iisus Hristos, printre acești bătrânei.

Nu se știe cum vor fi vremurile, însă cu ajutorul Bunului Dumnezeu vom ajunge și noi la astfel de vârste atât de înaintate, și la rândui vom avea nevoie de ajutor. Cum spun Sfinții Părinți ai Bisericii, că atunci când faci un bine, o faptă bună,  împrumuți și pe Dumnezeu”.

ȘTIRI