Spitalul Municipal Fălticeni are cel mai performant aparat digital de radiografie produs în JaponiaExclusiv

Spitalul Municipal Fălticeni are cel mai performant aparat digital de radiografie produs în Japonia

       Accesări: 3410

Tehnologiile medicale de vârf ajung în sistemul local de sănătate. Spitalul Municipal Fălticeni s-a dotat la început de an cu cea mai nouă și performantă tehnologie digitală de radiografie, cu raze X, de proveniență japoneză. Aparatele achiziționate au sosit recent și sunt destinate Secției de Pneumologie și Compartimentului TBC care funcționează în cartierul Tâmpești.

Sistemul este produs de reputata companie Fujifilm și a costat peste 650.000 de lei, sumă virată integral de la bugetul local.

Peste 1 milion de euro pentru aparatură nouă

Investiția vine pe fondul noului plan managerial și a strategiei de dezvoltare lansată de conducerea Spitalului Municipal Fălticeni care are ca prioritate creșterea calității actului medical.

„Suntem bucuroși că, din nou, Consiliul Local Fălticeni și primarul Cătălin Coman au venit în ajutorul nostru și ne-au sprijinit cu suma necesară. Autoritățile locale au răspuns pozitiv solicitării noastre privind achiziția unor aparate de radiografie performante.”, ne-a declarat managerul Vlad Morariu. „Noua investiție este destinată Secției de Pneumologie unde dotările sunt depășite din toate punctele de vedere. Sistemele pe care le-am cumpărat completează dotările moderne existente.”

Investițiile alocate în ultimii cinci ani în aparatură medicală modernă pentru spitalul din Fălticeni depășesc 4,5 milioane de lei (1 milion de euro).

Anul acesta urmează noi achiziții importante, după cum anunță doctorul Morariu. Mai multe sisteme performante de diagnosticare vor fi cumpărate înaintea deschiderii noului spital.

Aparatura va intra în dotarea saloanelor pentru intervenții și consultații.

Aparatură veche de peste 40 ani

Imobilul în care sunt internați pacienții cu boli de plămâni s-a înnoit în ultimii ani, după ce exteriorul a fost anvelopat cu un sistem de termoizolație exterioară, camerele au primit tâmplărie nouă cât și alte dotări.

În schimb, aparatura medicală utilizată în camera de radiografie a rămas aceeași.

Sistemul utilizat în prezent de Secția Pneumologie este vechi de peste 40 de ani, echipamentele fiind în funcțiune din 1976. Depășită din toate punctele de vedere, aparatura se defecta mereu, componente aproape că nu se mai găsesc, iar costurile de întreținere au devenit foarte mari.

Standardele medicale înalte, în acest domeniu, vor fi atinse și de Spitalul Municipal Fălticeni odată cu ultima investiție alocată din bugetul local.

Sistem digital modern produs în Japonia

Noua tehnologie digitală de radiografiere, care intră în dotarea Secției Pneumologie, este un produs japonez al diviziei de specialitate din cadrul companiei Fujifilm.

Aparatura face parte din ultima generație de produse avansate dezvoltate în Japonia, lansate pe piață anul trecut, care au intrat în dotarea unor spitale importante din România, Franța, Anglia sau Spania.

Produsul achiziționat pentru unitatea fălticeneană este completat de un set de sisteme medicale performante.

Printre acestea se numără și două aparate Drypix, din gama de top Fujifilm cu developare uscată pentru radiografii.

Toată aparatura va fi conectată la computerele medicilor de pe secție, care vor putea accesa din cabinet imaginile procesate.

Cameră de radiografie va fi renovată

Secția Pneumologie va beneficia nu doar de cea mai nouă aparatură medicală ci și de un spațiu complet modernizat. Camera unde vor fi efecutate radiografiile urmează să fie reamenajată la interior.

Voi fi direcționate noi investiții pentru lucrări de renovare care vor începe în curând.

Camera pentru radiografii va fi dotată cu uși de plumb, așa cum prevede legislația actuală, și două încăperi complet noi pentru monitorizarea pacientului și alta pentru developare digitală în mediu uscat.

Managerul spitalului susține că, mai întâi, va fi modernizată încăperea pentru raze X, ce va fi reabilitată în totalitate, după care va fi instalată linia completă cu tehnologie medicală japoneză.

Radiografii digitale din primăvară

Sistemul care generează radiații beneficiază de un regim special de autorizare.

Conform managerului spitalului fălticenean, procedura durează între 3 și 4 luni. Documentația necesară autorizării este depusă la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), autoritatea competentă urmând să trimită un răspuns oficial privind emiterea avizul de funcționare.

Primele radiografii digitale vor putea fi făcute începând cu ianuarie 2019.

Principalii beneficiari vor fi pacienții Compartimentului TBC și cei ai la Secției Pneumologie.

Medicul Vlad Morariu afirmă că vor fi efectuate și radiografii contracost, tariful fiind același ca și până acum.

ȘTIRI