Spitalul Municipal Fălticeni primește 471.000 de lei de la Ministerul Sănătății pentru dotări medicale moderneSănătate

Spitalul Municipal Fălticeni primește 471.000 de lei de la Ministerul Sănătății pentru dotări medicale moderne

       Accesări: 1337

Investiții pentru un act medical de calitate. Ministerul Sănătății a alocat suma de 471.000 de lei pentru Spitalului Municipal Fălticeni. Anunțul privind sumei a fost făcut, joi, de Direcția de Sănătate Publică Suceava.

La sfârșitul lunii aprilie, Sorina Pintea, ministrul sănătății, anunța într-o conferință de presă a prezentat principalele proiecte investiționale pentru acest an și alocarea sumelor necesare în vederea achiziției aparaturii medicale în mai multe unități sanitare din țară, printre care și spitalul din Fălticeni.

Banii de la Ministerul Sănătății au fost virați prin transfer, de la bugetul de stat, pentru anul 2019, în contul Primăriei Municipiului Fălticeni.

Fondurile sunt destinate pentru achiziția de aparatură medicală de ultimă generație.

518.000 lei pentru aparatură modernă

La cei 471.000 de lei se adaugă și cofinațarea de 10%, în valoare de 47.100 de lei, ce va fi asigurată de la bugetul local al municipiului Fălticeni.

Spitalul va avea la dispoziție 518.000 de lei pentru utilarea secțiilor și compartimentelor cu noi echipamente medicale.

Aparatura urmează să fie cumpărată prin licitație.

„Este un prim pas în sprijinul dotărilor de care avem nevoie. Fondurile primite reprezintă angajamentul făcut de Ministerul Sănătății în privința Spitalului Municipal Fălticeni.”, ne-a declarat medicul Vlad Morariu, managerul unității medicale. „Urmează să primim și suma cea mai consistentă, după cum bine știți doamna ministru Pintea a spus recent, într-o conferință de presă, că banii pentru achiziția de echipamente medicale la spitalul din Fălticeni există în bugetul Ministerului Sănătății.”

Managerul Vlad Morariu

Unitatea medicală urmează să primească alte 25 de milioane de lei pentru dotarea noului spital cu alte echipamente performante.

Vlad Morariu spune că pe lista mare se află mese de radiologie, echipamente de operație, aparate de anestezie și alte sisteme medicale de ultimă generație.

Lista noilor echipamente medicale

Cu cei 518.000 de lei vor fi achiziționate, la licitație, 16 noi echipamente.

Spitalul va cumpăra două cardiotahografe, trei monitoare pentru funcții vitale, șase infuziomate și injectomate și un electrocardiograf cu 12 canale.

Pe listă mai figurează un ecocord Doppler color, două holtere EKG și un dermatom electric.

Alte dotări de aproximativ 8 milioane de lei

Unitatea medicală din Fălticeni are în plan un alt set de achiziții, tot pentru anul acesta. Cu bani de bugetul local și din fondurile proprii ale spitalului, în valoare de 2 milioane de lei, vor fi cumpărate alte 20 de echipamente.

La momentul actual, spitalul are în derulare licitația pentru dotări care nu intră în sfera medicală, respectiv mobilier, veselă, aparatură electrocasnică, lenjerie, perdele și altele, toate destinate clădirii noi.

Necesarul se ridică la 5,7 milioane de lei, banii urmând să fie alocați de către Ministerul Sănătății.

Scări de evacuare și amenajări exterioare

În ceea ce privește proiectul unității medicale, acum se execută lucrări pentru construcția scărilor de evacuare la incendiu. Lucrările sunt finanțare de Ministerul Sănătății cu 4,5 milioane de lei.

Noul spital va fi avea trei scări de evacuare.

După finalizarea acestora, vor urma lucrările de amenajare exterioară ce vor fi realizate cu fonduri bugetul local. Unitatea va dispune de parcare și spații verzi.

Clădirea veche, cea în care funcționează spitalul, pavilionul central, construit în anul 1860, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va fi dărâmată. Pe locul acesteia va fi amenajată parcarea.

ȘTIRI