Spitalul Municipal Fălticeni nu are unitate de transfuzie sangvină autorizată: Alte două spitale din județ sunt în aceeași situațieSănătate

Spitalul Municipal Fălticeni nu are unitate de transfuzie sangvină autorizată: Alte două spitale din județ sunt în aceeași situație

       Accesări: 262

Vești deloc bune despre sistemul medical local. Spitalul Municipal Fălticeni nu deține autorizație pentru unitatea de transfuzie sangvină (UTS), după cum indică ultima informare publică făcută de Ministerul Sănătății. Recent s-a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private.

Localizată în cadrul Secției ATI (Anestezie si Terapie Intensivă), unitatea de transfuzie sangvină din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni funcționează într-un spațiu aparte, fără să înregistreze probleme în ultimii ani.

Ministerul de resort a cerut situațiile actualizate de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Spitalul din Fălticeni este unul din cele peste 140 de unități sanitare din țară, 108 unități publice și 34 unități private, care nu au unități de transfuzie sanguine autorizate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În județul Suceava, alte două unități medicale sunt într-o situație similară. Mai exact pe lista Ministerului Sănătății figurează Spitalul Municipal Vatra Dornei și Spitalul Bethesda (din lipsă de date).

Ministrul Vlad Voiculescu apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. Direcțiile de Sănătate Publică vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Spre exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie.

Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. În astfel de cazuri vor fi luate în considerare și alte măsuri.

Ministerul Sănătății lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor.

Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

ȘTIRI