Spitalul Israelit din FălticeniNostalgie

Spitalul Israelit din Fălticeni

       Accesări: 4414

Secolul XX bătea la ușă. Micul, dar din ce în ce mai prosperul Fălticeni, oraș al meșteșugarilor de tot felul, al oamenilor de cultură și știință, se pregătea să intre în noua eră. Anul 1894 marca un moment important pentru ceea ce, la momentul respectiv, putea fi numit sistem de sănătate.

Atunci se dădea în funcțiune Spitalul Israelit. Era al doilea spital din oraș, după cel înființat în iunie 1860 de preotul Iftimie Stamate, unitate care funcționează și în prezent pe strada Mihai Eminescu.

Ridicat de comunitatea evreiască, clădirea se încadra în canoanele arhitecturii acelor timpuri, completând aspectul un târg care, cel puțin în zona Străzii Mari, avea un aer cât se poate de boem.

Spitalul venea în întâmpinarea nevoilor populației de origine israelită, majoritară înainte de anul 1900 în târgul de pe Șomuz.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Datele statistice din anul 1859 arată că atunci trăiau 5770 evrei, ceea ce reprezenta 63,5 % din populația orașului Fălticeni, iar la recensământul din anul 1898 locuiau 5.500 evrei, aceștia reprezentând 57 % din populația urbei.

Pe frontispiciu se mai păstrează astăzi doar anul inaugurării, titulatura ”Spitalul Israelit” dispărând complet din motive care nu se cunosc. În schimb, multe din detaliile interioare și exterioare imobilului, cu camere generoase și tavane înalte, s-au păstrat până astăzi.

În spital funcționa și o secție de maternitate, iar după 1950, la momentul naționalizării imobilelor, clădirea devenea noua Maternitate. Este una din clădirile vechi ce au supraviețuit demolărilor masive și necontrolate din timpul comunismului.

Cu toate acestea, soarta clădirii vechiului Spital Israelit, actuala Maternitate, de pe Sucevei 99, pare pecetluită. Imobilul în care s-au născut atâtea generații de fălticeneni urmează să fie demolat.

ȘTIRI