Soluția care ne va scăpa de sutele de ciori din Fălticeni: Parcurile vor fi populate cu babuini din Congo1 Aprilie

Soluția care ne va scăpa de sutele de ciori din Fălticeni: Parcurile vor fi populate cu babuini din Congo

       Accesări: 1715

1 APRILIE!

Sute de ciori își fac veacul la Fălticeni. Păsările îi exasperează pe oameni care nu mai au liniște din cauza viețuitoarelor gălăgioase. Mai mult decât atât, oriunde trec acestea lasă ”urme” pe alei, mașini și adeseori chiar pe hainele trecătorilor.

Autoritățile locale au încercat să ne scape pe ciori, însă nu au reușit.

Păsările au dovedit că nu-și părăsesc orașul natal, chiar dacă nimeni nu le vrea. Luni de zile lucrătorii de la Primăria Fălticeni au încercat să le alunge cu jeturi de apă, prin tăierea crengilor, distrugerea cuiburilor, cât și cu aparate cu ultrasunete fără rezultate vizibile.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Soluția există, este ieftină și foarte eficientă. Chiar dacă se află la câteva mii de kilometri municipalitatea este dispusă să o adopte.

În urma consultărilor cu specialiști în domeniul zoologiei s-a ajuns la concluzia că babuinii sunt arma perfectă pentru îndepărtarea ciorilor.

Despre eficiența babuinilor în lupta cu ciorile ne-a vorbit și Dorel Pășune, un fălticenean care lucrează pe o plantație de banane din Bandundu, un oraș din Congo care s-a confruntat cu aceeași problemă. Situația s-a rezolvat după ce autoritățile au adus în oraș familii de babuini.

”Babuinii sunt animale dominante la sol și în copaci. Autoritățile din Congo au scăpat de ciori după ce au descoperit că babuinii și ciorile sunt precum câinele și pisica.”, ne-a declarat Dorel. ”Ciorile făceau aici ravagii. I-au destabilizat psihic pe oameni cu croncănitul lor. Autoritățile cheltuiau foarte mulți bani pe stricăciunile făcute de acestea în agricultură, dar și în parcuri. Din întâmplare au văzut că junglă congoleză nu mai există țipenie de cioară după ce babuinii le-au pus la punct.”

Autoritățile din Bandundu sunt pregătite să ofere consultanță în gestionarea babuinilor și afirmă că animalele sunt perfect adaptate climei temperat continentale din arealul Fălticeni, cât și condițiilor grele de iarnă. Oficialii africani mai spun că municipalitatea poate profita din plin de prezența maimuțelor, mai ales că acestea pot fi un punct de atracție pentru turiștii care vizitează orașul.

Dacă la Vatra Dornei vedete sunt veverițele ”Mariana”, care pot fi tentate cu nuci și alune, la Fălticeni vedete vor fi babuinii care pot fi ”ademeniți” cu salam de soia. Aceștia sunt atrași mai ales de resursele de care nu dispun în Africa.

Specialiștii congolezi spun că babuinii vor fi la Fălticeni ca în rai, iar eficiența acestora în alungarea ciorilor va fi de 100% .

Babuinii sunt maimuțe prietenoase și omnivore. Ele preferă apa plată, merele și cașcavalul.

Câteva firme din țară care activează în domeniul transportului de oi și porci au fost contactate în vedere aduceri de babuini la Fălticeni. Din fericire nu urmează să aibă loc și o licitație și nici nu se vor depune contestații. Merită menționat că exportul de babuini va fi suportat integral de autoritățile congoleze care au înaintat între timp și cererea de înfrățire a orașelor Fălticeni și Bandundu.

Specialiștii au recomandat ca autoritățile de la Fălticeni să adopte pentru început 100 de familii de babuini. Aceștia mai spun că roadele prezenței maimuțelor vor fi culese în cel mult 12 luni.

babuin-1

ȘTIRI