Uniți în rugăciune și credință. Câteva mii de pelerini au participat sâmbătă 15 iunie (stil vechi) / 28 iunie (stil nou), la slujba închinată Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul, întemeietorul Mănăstirii Slătioara, chinovia de căluguri ridicată în anii de prigoană ai comunismului. Un sobor de arhierei, alături de Mitropolitul Evloghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, și alți 50 de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul de vară al așezământului monahal.
Alte două Sfinte Liturghii au fost oficiate în Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” și în biserica veche.
Lăcașurile au fost pline de credincioși, veniți să ia binecuvântare de la Sfântul Ierarh Glicherie.
Slujba arhierească, din ziua sărbătorii, și-a urmat cursul, cu toate ei momentele deosebite și pline de semnificație, încărcătura spirituală fiind completată prin cântările întălțătoare ale Corului mitropolitan „Schimbarea la Față”.
Credincioșii s-au rugat împreună cu preoții și ierarhii, încă de vineri seara, când au fost oficiate Privegherea și Vecernia, urmate de un cuvânt de învățătură al Prea Sfințitului Flavian.
Ca de fiecare dată la această sărbătoare, pe platoul Mănăstirii Slătioara au fost depuse spre închinare moaștele sfântului.
Spre finalul slujbei, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Evloghie, ierarh originar din Fălticeni, s-a adresat celor prezenți cu câteva gânduri legate de această sărbătoare.
În predica sa, ierarhul a făcut legătura dintre mesajul pericopei evanghelice și viața Sfântului Glicherie, care au ca element comun mărturisirea credinței în Dumnezeu. Mitropolitul Evloghie s-a oprit și la viața acestui sfânt, la faptele și încercările prin care i-a fost dat să treacă, fiind trimis în detenție, bătut și umilit de regimul comunist.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să își înnobileze viața cu fapte bune, post, rugăciune și timp petrecut în folosul mântuirii.
Evenimentul religios s-a încheiat cu procesiunea în care arhierei, preoții și pelerinii au însoțit racla cu moaștele Sfântului Ierarh Glicherie în jurul bisericii mănăstirii.
Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când Ierarhul Glicherie trecea la cele veșnice,. În iunie 1997 mormântul lui a fost deschis, de unde au fost ridicate moaștele sale.
Doi ani mai târziu, conform deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, mitropolitul Glicherie a fost canonizat la mănăstirea Slătioara, în prezența mai multor ierarhi din țară și străinătate.
Crâmpeie din viața sfântului Glicherie
Sfântul s-a născut în satul Mihoveni, județul Suceava, într-o familie de oameni simpli, dar foarte credincioși, Nicolae și Rahila Tănase, el primind la botez numele Gheorghe.
Își dedică viața monahismului, până în anul 1924, la schimbarea calendarului, fiind în obștea Mănăstirii Neamțuui.
Împreună cu alți călugări, n-a acceptat schimbare calendarului, motiv pentru care acești au decis să păstreze ortodoxia și să continue pe acest drum.
Ieromonahul Glicherie și ierodiaconul David precum alți și doisprezece locuitori ai schitului Pocrov au continuat să oficieze slujbele conform calendarului vechi.
Îi este promisă și funcția de stareț la una dintre mănăstiri, dacă renunță să se împotrivească în continuare la reforma calendaristică. Propunerea este respinsă de Sfântul Glicherie, care alături de ierodiaconul David se retrag în pustietate.
Ulterior au construit un sălaș cu trei camera care avea și un loc de rugăciune.
Într-o vreme plină de tulburări, ieromonahul Glicherie înfruntă cu mult curaj și tărie de credință, autoritățile atee, întemeind, ulterior, în anul 1947, Mănăstirea Slătioara.
Trece prin mari încercări, este comdamnat la moarte, bătut, umilit și ținut în detenție pentru fapte fabricate de către comuniștii vremii.
Cu timpul devine al doilea mitropolit la Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, un ierarh iubit de mulți creștini.
Există mărturii ale unor minuni pe care Ierarhul Glicherie le-a săvârșit cât era în viață, însă numărul lor este infinit mai mare după trecerea acestuia la Domnul, înainte și după canonizare, minunile fiind consemnate de creștini simpli, dar și de preoți, în diverse cărți, unele fiind amintite în viața Sfântului Ierarh Glicherie.



















