Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii din PăiseniReligie

Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii din Păiseni

       Accesări: 2309

Sărbătoare la încheierea postului. Praznicul Adormirii Maicii Domnului i-a adunat, din nou, pe credincioșii din stil vechi, din zona Fălticeni, în lăcașurile de cult. Miercuri a fost și zi de hram la Mănăstirea de maici din satul Păiseni.

Slujba praznicală a fost oficiată de Î.P.S Mitropolit Vlasie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În seara dinaintea sărbătorii, credincioșii au asistat la Priveghere în cadrul căruia clericii și mirenii au cântat versurile Prohodul închinat Maicii Domnului, după care au înconjurat biserica cu Sfântul Epitaf.

Slujba arhierească s-a desfășurat în clădirea vechii bucătării, unde maicile au amenajat lăcașul pentru rugăciunile zilnice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În curtea mănăstirii este în construcție noua biserică, ce se ridică pe locul fostei biserici din lemn care s-a șubrezit, ulterior fiind dărâmată.

În cadrul liturghiei arhierești, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii omului, dar și despre întâmplările petrecute la Adormirea ei și relatate în scrierile bisericești.

Hramul s-a încheiat cu agapa frățească.

Mănăstirea de maici din Păiseni, comuna Corn Luncii, are aproape 50 de ani de existență. La început era doar un paraclis, pentru ca în 1979 să înceapă construirea noii biserici cu binecuvântarea Sfântului Ierarh Glicherie.

De multe ori autoritățile comuniste au încercat demolarea construcției, dar cu voia lui Dumnezeu, spun maicile, lăcașul a fost construit până la capăt. Prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită în toamna anului 1982 la sărbătoarea de Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Lucrările de pictură la biserica mănăstirii au durat trei ani, slujba de sfințire fiind săvârșită în iulie 1985 de către Î.P.S. Silvestru.

După 1989 au fost construite alte clădiri care au format un ansamblu monahal.

Obștea mănăstirii este formată din 30 de maici, aflate sub oblăduirea stareței Minodora.

În vara anului trecut a fost sfințită piatra fundamentală la noua biserică. Lăcașul este ridicat cu contribuția credincioșilor din toate colțurile țării.

ȘTIRI