Slubă oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul la biserica voievodală din RădășeniReligie

Slubă oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul la biserica voievodală din Rădășeni

       Accesări: 407

În Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în biserica voievodală din satul Rădășeni, Protopopiatul Fălticeni, cu hramul Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie.

În omilia rostită, Preasfințitul Părinte Timotei a amintit că în Duminica aceasta ni se prezintă un fragment despre convorbirea pe care Mântuitorul a avut-o cu unul dintre cei mai importanți ai lumii iudaice de atunci, Nicodim, care făcea parte din Sinedriu, un fel de parlament al Palestinei.” Această convorbire este mult mai lungă decât în cele prezentate în Evanghelia de astăzi.  Părinții Bisericii au ales aceste învățături care au legătură cu Sfânta Cruce. Mântuitorul în convorbirea cu Nicodim a zis: Nimeni nu s-a suit la Cer, decât Cel care s-a coborât din Cer, Fiul Omului, care este în Cer. Din iubire de oameni avea să se facă Om, pentru ca pe oameni să îi ridice către Dumnezeu. Nicodim cel învățat, se întâlnea pe ascuns cu Mântuitorul Hristos din teamă față de ceilalți, devenind astfel ucenic adevărat și mărturisitor al iubirii pentru Hristos. Un alt membru al Sinedriului, Gamaliel, cel care a luat trupul Arhidiaconului Ștefan omorât cu pietre și l-a îngropat pe moșia sa nu departe de Ierusalim, era și el, asemenea lui Nicodim din Evanghelia de astăzi, un ucenic de taină și Admirator al Domnului și al Apostolilor Săi”.

      “Viața Sfinților Părinți Ioachim și Ana ne învață să prețuim darul familiei, al rugăciunii, și al nădejdii cum  l-au avut vreme de 50 de ani”.

Ierarhul Timotei a vorbit despre viața Drepților Părinți Ioachim și Ana pe care Biserica i-a prăznuit în data de 9 septembrie, ca pildă de urmat pentru credincioșii care nu au copii. „La evrei era o înțelegere a lucrurilor care spunea că cei care nu aveau copii, erau uitați și blestemați de Dumnezeu. În vremea noastră, cei care nu au avut copii, au crescut s-au au ajutat copiii altora. Din păcate, foarte multe familii tinere pierd copii nevinovați și atrag astfel mânia lui Dumnezeu”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De asemenea, Preasfinția Sa a adăugat: „Sunt bucuros să mă aflu în această biserică, în care am venit de atâtea ori și îmi amintesc cum  era păstrată de credincioși cu multă râvnă, ca un dar primit de la voievozi. Astăzi Biserica este atât de împodobită,  cu veșmânt vechi și nou deopotrivă.  Exprimăm cuvinte de prețuire și recunoștință părinților Constantin și Georgian Rotar pentru această pilduitoare lucrare de restaurare.”

ȘTIRI