Sirenele de alarmare nu vor fi testate miercuri în România. Au apărut primele probleme generate de instabilitatea atmosfericăNațional

Sirenele de alarmare nu vor fi testate miercuri în România. Au apărut primele probleme generate de instabilitatea atmosferică

       Accesări: 849

Exercițiul de alarmare programat în prima zi de miercuri a fiecărei luni, la nivel național, nu va mai avea loc în luna mai a acestui an.

Motivul este cât se poate de simplu. Românii sunt în minivacanța de 1 Mai, iar exercițiul de alarmare ar fi trebuit să se desfășoare chiar în această zi. În anul 2019, luna mai începe tocmai într-o zi de miercuri.

“Pentru ca în minivacanța de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii – să vă petreceți timpul liber în liniște, alături de prieteni și de cei dragi, sirenele de alarmare nu vor suna în Capitală și în județele țării”, a transmis Departamantul pentru Situații de Urgență.

Potrivit sursei citate, derularea exercițiului național „Miercurea Alarmelor” va continua din iunie, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, de la ora 10.00.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Acest program a fost lansat de instituția noastră încă de acum doi ani și este destinat verificării sistemului de alarmare a populației despre iminența unui pericol și, implicit, dezvoltării reacției cetățenilor în situații de protecție civilă.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

Efecte la nivel național în urma evoluției fenomenelor meteorologice

Cu sau fără exercițiul de alarmare, este cert că românii nu se vor bucura așa cum și-au propus de ziua liberă de 1 mai.

Asta pentru că, la nivel național, este în vigoare o informare meteorologică, valabilă până în seara zilei de miercuri, 1 mai,  ce vizează instabilitate atmosferică, averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

De asemenea, o atenționare meteorologică COD GALBEN de fenomene meteorologice periculoase vizează 18 județe, între care și județul Suceava.

Și hidrologii au emis atenționări hidrologice ce vizează, până în seara zulei de 1mai, scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe unele râuri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție. 

Până în această serară, urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate au fost înregistrate efecte la nivelul a 8 județe și municipiul București.  unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din subsolurile unor instituții publice și gospodării, precum și pentru degajarea a 27 copaci, 10 elemente de construcție și 2 stâlpi de electricitate, fiind avariate 7 autovehicule și 24 acoperișuri de imobile.

A fost afectat temporar și un drum național (DN 10), iar 8 persoane au fost rănite după ce un autocar a fost răsturnat de vânt în județul Călărași. În acest caz, pe internet au fost publicate imagini și filmări cu o tornadă formată în zona localității Drajna.

ȘTIRI