Sindicatele reacționează la modificarea numărului de ore din planurile cadru pentru învățământul preuniveritarEducație

Sindicatele reacționează la modificarea numărului de ore din planurile cadru pentru învățământul preuniveritar

       Accesări: 606

Măsura reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învățământul preuniveritar va aduce beneficii elevilor, cu prețul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice, a anunțat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sindicaliștii din învățământ cred că măsura poate fi utilă  sistemului de învățămât numai dacă va fi însoțită de alte măsuri absolut obligatorii.

Mai exact,  după promulgarea acestei legi de către Președintele României, trebuie emisă o Ordonanță de Urgență prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii.

Sindicatele avertizează că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Scăderea numărului de ore din planurile cadru a fost prezentată ca o măsură benefică, pentru că elevii vor sta mai puțin la școală.  

Specialiștii din zona de educație consideră că este în avantajul elevilor să stea cât mai mult la școală, dar lucrurile trebuie astfel gândite, încât această perioadă petrecută în spațiul școlar să nu fie o corvoadă pentru elevi, ci sa fie utilă și nestresantă.

Aceștia au enunțat o serie de măsuri suplimentare care trebuie luate, pentru ca reducerea numărului de ore să nu aibă efecte negative asupra elevilor și cadrelor didactice.

Una dintre măsuri ar trebui să fie modificarea programele școlare, pentru a se evita epuizarea elevilor, prin comprimarea actualei materii școlare și așa sufocantă, într-un număr mai mic de ore la clasă.

De asemenea, reducerea numărului de elevi la clasă, ar putea îmbunătăți calității actului educațional, precum și implementarea programului “Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați.

Tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activități oferite copiilor.

Nu în ultimul rând, sinficatele propun introducerea programului gratuit “O masa caldă”, care va asigura elevilor confortul de care au nevoie pentru a face față provocărilor din timpul zilei.

“Această lege prin care se vrea reducerea numărului de ore din planurile cadru, fără a se lua măsurile suplimentare propuse, va fi o mai mare lovitură dată învățământului preuniversitar. De aceea este absolut necesar să fie prorogat termenul de aplicare a legii, până când se vor pune în practică și aceste măsuri suplimentare, pentru că este imposibil ca acestea să fie implementate până la 1 septembrie 2020, data la care ar trebui să intre în vigoare această lege. Altfel, există riscul major să fie declanșat un conflict de amploare în învățământul preuniversitar”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI