Sindicatele îi cer ministrului educației să retragă ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020Educație

Sindicatele îi cer ministrului educației să retragă ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020

       Accesări: 374

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ministrului educației, Ecaterina Andronescu, să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020.

Sindicaliștii consideră că, în acest moment, ministrul Educației face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice.

În plus, multe cadre didactice, din cadrul liceelor, sunt afectate direct, pentru că vor fi obligate să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puțin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi. 

 Ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020, emis în cursul zilei de marți, 28 mai, de Ministerul Educației Naționale, prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs.

Într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se arată că este o strategie complet greșită să se taie clasele de liceu și să fie înființate la școlile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, o bază materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică.

“În școlile profesionale elevii merg să învețe meserie, nu teorie. Trebuie precizat un lucru esențial: operatorii economici au solicitat, până la data de 23 noiembrie 2018, școlarizarea elevilor în învățământul dual și profesional, cifrele solicitate de aceștia nefiind în concordanță cu cele din planul de școlarizare propus pentru anul școlar 2019-2020.

De asemenea, se încalcă prevederile OMEN nr.5402/2018 cu privire la calendarul etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2019-2020, care precizează că, până la data de 12 decembrie 2018, inspectoratele școlare definitivează  situația cu locurile propuse pentru învățământul dual și profesional.

Suntem de acord cu o creștere a numărului de clase în școlile profesionale, dar după un plan care să răspundă nevoilor reale și actuale ale pieței muncii, nu să ajungem apoi în situația în care aruncăm în câmpul muncii absolvenți care nu au unde să lucreze. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Sindicatele din învățământ cer retragerea OMEN Nr.4057/2019 și modificarea  cifrelor de scolarizare, așa cum au fost discutate și aprobate în  Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social și comunicate inspectoratelor școlare și MEN.

ȘTIRI