Accesări: 225

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis astăzi un comunicat de presă în care atrage atenţia la procesul de redeschidere a şcolilor: “Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!”.

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate.

FSLI pune accent pe implicarea fiecărui participant la actul educațional  pentru respectarea măsurilor sanitare, pentru a se evita pe cât posibil apariția unor noi focare, așa cum s-a întâmplat în cazul Școlii 28 din Capitală. Totodată, sistemu trebuie să aibă grijă de colegii și elevii care au boli cronice și care sunt vulnerabili în fața contaminării cu noul Coronavirus.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că va acorda întreg sprijinul membrilor săi și nu numai, prin susținerea unui plan coerent realizat de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Sănătății.

Pentru protecția directă a angajaților din învățământ și a elevilor și indirectă a familiilor acestora, sindicatele fac următoarele solicitări:  

Codrin Benta

Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;

Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;

Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;

Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor , dar și a personalului didactic;

Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă;

Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;

Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online;

Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;

Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;

Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;

Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online.

„Am învățat foarte multe lucruri în această perioadă de când învățământul a funcționat în condiții speciale. Este necesară redeschiderea școlilor, respectând cu strictețe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităților de învățământ, a cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. Subliniem că rolul părinților este foarte important dacă se deschid școlile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învățământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor.

Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinților, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu și dacă le au, să nu-i trimită la școală.   Nu avem voie să greșim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor și nici cu sănătatea angajaților din învățământ.

De asemenea, fac apel la factorii de decizie ca, în acest context, să nu trateze cu indiferență nevoile sistemului de educație și să aloce sprijin, precum și resursele financiare necesare ca să se poată reveni cât mai repede la o stare de normalitate în învățământ. Guvernul României trebuie să înțeleagă, urmând exemplul  din  alte țări că, în perioade de criză, așa cum este cea pe care o traversăm acum, educația trebuie tratată responsabil,  suplimentându-i fondurile și nu înghețându-le cum intenționează,”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.    

ȘTIRI