Sindicaliştii de la SANITAS au început acţiunile de protestSănătate

Sindicaliştii de la SANITAS au început acţiunile de protest

       Accesări: 195

Liderii organizaţiilor afiliate la Uniunea Sindicală Judeţeană SANITAS Suceava au depus miercuri, 20 aprilie 2016, un memoriu la Instituţia Prefectului prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost informat despre nemulţumirile salariaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, a anunțat Romică Balan, preşedintele USJ SANITAS Suceava.

O delegaţie a Sanitas Suceava a purtat discuţii cu subprefectul judeţului, Nistor Atanasă, despre revendicările membrilor de sindicat, la Prefectura Suceava.

Acest demers este primul pas dintr-o serie de acţiuni de protest stabilite la nivel naţional de Federaţia Sanitas din România, organizaţie care numără peste 100.000 de membri, fiind cea mai mare federaţie sindicală din sistemul de sănătate.

“Astăzi, 20 aprilie 2016, la sediul Instituţiei Prefectului, reprezentanţii Sanitas Suceava, în numele celor peste 2000 de membri de sindicat din judeţul Suceava, cât şi în numele întregului personal din sistemul sanitar şi de asistenţă socială sucevean au depus un memoriu şi lista cu revendicările salariaţilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Aceştia au solicitat subprefectului Atanasă Nistor ca, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, să ia act de toate aceste revendicări sindicale şi să le comunice spre analiză şi soluţionare instituţiilor îndrituite ale statului.

În acelaşi timp, aceştia au asigurat că, pe timpul acţiunilor de protest, profesioniştii din sistemul de sănătate nu vor neglija nici o clipă îndatoririle profesionale faţă de nevoile pacienţilor, că vor asigura asistenţa medicală de urgenţă conform legii, tratând cu respect şi solicitudine orice persoană aflată în suferinţă”, se arată înr-un comunicat de presă al Prefecturii Suceava.

La nivel național, conform calendarului de proteste anunțat săptămâna trecută, astăzi, SANITAS alături de celelalte sindicate bugetare afiliate CNSLR – Frăția, a pichetat Parlamentul României și a înaintat Camerei Deputaţilor, Senatului, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Sănătăţii un document cu toate revendicările Federației Sanitas.

În perioada 9 – 13 mai, Uniunea Sindicală Judeţeană Sanitas Suceava va participa, cu o delegaţie reprezentativă pentru cei peste 2000 de membri ai săi, la pichetarea mai multor ministere – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii.

În cazul în care revendicările Federaţiei Sanitas nu vor fi soluţionate favorabil, în luna iunie vor avea loc ample proteste de stradă – marşuri şi mitinguri – cu participarea a zeci de mii de protestatari.

Revendicările sindicaliştilor de la SANITAS se referă la eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, acordarea sporurilor raportate la salariul de bază actual, deblocarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar şi de asistenţă socială şi finanţarea corespunzătoare a acestora, echivalarea studiilor asistenţilor medicali, reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară. De asemenea, solicităm alocarea a 6% din PIB pentru SĂNĂTATE şi creşterea salariilor cu 25% şi în anul 2016 pentru tot personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Revendicările FEDERAŢIEI SANITAS DIN ROMANIA sunt:

Eliminarea inechităţilor salariale pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar şi de Asistenţă socială.

Creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială cu 25% şi în anul 2016.

Acordarea sporurilor specifice medicilor şi pentru perioada orelor de gardă.

Acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru întreg personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Adoptarea unui nou Regulament de sporuri pentru sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar şi adoptarea unui normative specific pentru  asistenţa  socială.

Deblocare şi finanţarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară

Reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenţilor medicali.

Reglementarea unei  forme unice de pregătire pentru asistenţii medicali.

Alocarea a  6 %  din PIB pentru SĂNĂTATE !

ȘTIRI