Simptomele care vă trimit la alergolog. Consultații de specialitate la centrul medical Alma ClinicSănătate

Simptomele care vă trimit la alergolog. Consultații de specialitate la centrul medical Alma Clinic

       Accesări: 383

Reacțiile alergice sunt un răspuns pe care organismul îl oferă la contact cu o substanță sau aliment netolerat. Manifestările alergiilor sunt diverse. O astfel de afecțiune nu este atât de gravă, dar trebuie ținută sub control și poate afecta calitatea vieții.

Cei care au deja un diagnostic în acest sens știu câte bătăi de cap pot da alergiile, ajungând să afecteze activitățile de zi cu zi.

Simptome alarmante ce ar trebui să vă trimită la medicul specialist

De obicei, simptomele apar după câteva minute de la expunerea pacientului la o anumită substanță față de care acesta este alergic.

Cele mai frecvent întâlnite, simptome ale alergiilor sunt:
– Strănut și senzație de mâncărime locală, cu nas înfundat – rinită alergică – și secreție nazală.
– Piele uscată, vizibil înroșită și crăpată.
– Dureri de burtă, cu stare de vomă.
– Mâncărimi și ochi înroșiți, lăcrimat.
– Umflături ale buzelor, ochilor și posibil a întregii feţe.
– Iritații locale pe piele.

Astfel de simptome diferă în funcție de substanța față de care se manifestă o alergie.

Drept urmare, se manifestă prin secreții nazale abundente la cei care au alergie la polenul din aer și prin erupții cutanate in mod special la cei care au alergii ale pielii.

Cât despre gravitatea acestora, specialiștii spun că ține și de frecvența cu care interacționăm cu factorul alergen.

Cu alte cuvinte, dacă suntem expuși pentru prima dată unui alergen, simptomele s-ar putea să fie ușoare. Se pot agrava dacă intrăm în contact în mod repetat cu acel alergen.

În formele sale ușoare alergia se poate manifesta prin:
 Iritații locale, la gât, pe corp.
 Urticarie însoțită de mâncărimi.
 Mâncărimi ale ochilor și lăcrimat.

Uneori, un astfel de tablou clinic ascunde și alte afectuni.

Programarea unui consult de specialitate este îndrumarea corectă. În cadrul centrului medical Alma Clinic, pacienții interesați de specialitatea medicală alergologie Suceava pot opta pentru pachetul de servicii ce constă în consultație și testarea cutanată prick.

Simptomele ce pot să apară în funcție de factorul alergen

Este bine de urmărit cum se manifestă alergia sau posibila alergie. Ca parte din consultaţie, anamneza este importantă, însemnând un soi de interogatoriu menit să facă pacientul să își aducă aminte ce simptome a experimentat.

În funcție de factorul care declanșează alergia, manifestările pacienților pot fi diverse:

Alergiile alimentare – pot declanșa umflarea unei zone, urticarie însoțită de greață și oboseală.

Alergiile de sezon – rinita alergică este numită și febra fânului și se manifestă asemănător cu o răceală banală. Confuzia este ușor de făcut, avand in vedere ca alergiile se remarcă și prin simptome precum ochi umflați (aparte de congestie nazală și rinoree – secreții nazale).

Alergiile la medicamente – implică mâncărimi ale pielii și erupții, urticarie, umflarea feţei și respirație șuierătoare numită și wheezing.
Alergii determinate de înțepături de insecte – pot fi mai ușor de reperat întrucât prima dată se umflă zona unde a avut loc înțepătura. Alte simptome se pot identifica prin mâncărimi pe tot corpul, tuse si respirație șuierătoare.

Atenție deosebită la alergiile severe

Alergiile severe pot duce la anafilaxie sau șoc anafilactic. Acest lucru impune o urgență medicală, având risc de deces. Afectează respirația, produce amețeală și chiar și pierderea conștiinței.

Teste și investigații pentru diagnosticare

Diagnosticarea alergiilor se poate realiza prin test cutanat sau test de sânge. O recomandare din partea medicului este de a urma o dietă care să excludă pentru o perioadă alimentele care ar putea fi „vinovate” de alergia alimentară.

Testele pot fi, atat prin înţepătură, numit și prick test, cât şi intradermic. De obicei prima variantă rămâne cea prick, ce presupune a înțepa suprafața pielii cu o cantitate mică de alergen. Testul se realizează pe partea de interior a brațului.

Acolo unde alergia se confirmă, zona este înroșită și apare edemul. Reacțiile sunt însă controlate, testul fiind posibil de realizat doar de către medicul specialist.

În cadrul centrului medical Alma, după cum este prezentat și pe pagina web oficiala AlmaClinic.ro, se pot realiza și testări de acest gen. Consultul alergologic poate fi efectuat, atât la pacienții adulți, cât și la copii.

Atunci când suspectați o alergie, rinita alergică este frecventă, iar manifestările alergice vă afectează calitatea vieții și confortul, nu ezitați să vă programați la un consult.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI