Sfințire de biserică în Comuna Baia: Episcopii Teodosie, Ioachim și Damaschin vor săvârși slujba de târnosireReligie

Sfințire de biserică în Comuna Baia: Episcopii Teodosie, Ioachim și Damaschin vor săvârși slujba de târnosire

       Accesări: 3077

Moment așteptat cu bucurie preot și săteni. Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Baia va îmbrăca duminică haine de sărbătoare. Evenimentul religios va fi marcat de prezența unor ierarhi ai BOR care vor săvârși taina târnosirii.

Lăcașul ortodox, aflat la ieșirea spre satul Bogata, este păstorit de părintele Ioan Gușă și va fi sfințit pe 17 iunie 2018.

La fel ca și la Catedrala Învierii din Fălticeni, omul de afaceri Gigi Becali se numără printre donatorii cei mai importanți la ctitoria bisericii din Baia.

Trei arhierei participă la sfințire

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Slujba de târnosire va fi oficiată de trei arhierei. Serviciul religios va fi săvârșit de Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și P.S. Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ierarhii fiind așteptați să sosească în jurul orei 8.30.

Lucrările la biserica din Baia au început în anul 2004 și tot atunci s-a depus și piatra fundamentală.

Sfințirea va începe la ora 9, iar după încheierea acesteia, episcopii vor săvârși Sfânta Liturghie, începând cu ora 10, într-un cort amenajat în curtea bisericii.

La eveniment sunt invitați mai mulți preoți din Protoieria Fălticeni.

Răspunsurile la strană vor fi date de Corala „Armonia” din Constanța.

14 ani de trudă

Construcția lăcașului a început în anul 2004. Tot atunci s-a pus și piatra fundamentală.

Târnosirea bisericii are loc la 14 ani de la începerea lucrărilor de construcție. Aproape la fel de mult s-a lucrat la zugrăvirea bisericii. Finalizarea picturii a durat 12 ani.

Lucrarea în stil bizantin este executată de fălticeneanul Mircea Dascălu.

Gigi Becali este așteptat la sfințire

Unul dintre cei mai generoși ctitori ai bisericii din Baia, Gigi Becali a fost invitat la sfințire. Omul de afaceri a plătit cele 60 de străni din lemn masiv.

Tot printre ctitori se numără și părintele Epifanie de la mănăstirea Măgura Ocnei.

Cu fonduri de sprijin pentru construirea sfântului lăcaș au contribuit și autoritățile locale, Primăria Baia alocând anual sume pentru fiecare biserică din comună.

Prin altar se va trece 7 zile

Părintele paroh Ioan Gușă anunță că prin Sfântul Altar se va trece timp de șapte zile. Începând de duminică și până sâmbătă, 23 iunie, credincioșii se vor putea închina la Sfânta Masă.

Rânduiala se păstrează din vechime și este specifică bisericilor din spațiul românesc.

Cei prezenți la Liturghie vor primi și bucățele sfințite de pânză cu ceară (târnoseală) ca mărturii ale sfințirii bisericii.

Lăcașul va primi al doilea hram cu ocazia târnosirii. Noii patroni și ocrotitori ai bisericii, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, vor fi Sfinții Împărați Constantin și Elena.

ȘTIRI