Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina sunt prăznuiți sâmbătă la RădășeniReligie

Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina sunt prăznuiți sâmbătă la Rădășeni

       Accesări: 726

Biserica de lemn din Rădășeni, ctitoria domnitorului Ștefan Tomșa al II- lea, va îmbraca straie de sărbătoare, în ziua praznicului sărbătoririi a Sfinților Ocrotitori, Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina, sâmbătă, 25 noiembrie.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de studenți de la conservator și copiii parohiei.

La sfârșitul slujbei se va oficia parastasul pentru cei adormiți, urmat de agapa frățească pregătită de gospodinele parohiei.

Biserica neagră din lemn din Rădășeni, datează din secolul al XVII- lea, între anii 1611 – 1623, și are dintru început ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie, care este și ocrotitorul negustorilor și cultivatorilor din zonă, fiind până acum 10 ani, singurul locaș de cult din țară ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie.

Sfântul Mare Mucenic Mercurie a trăit în timpul împăraților Deciu (249-251) și Valerian (251-260), când aceștia porniseră persecuțiile împotriva creștinilor.  Sfântul Mercurie făcea parte din legiunea Martenses (a zeului Marte), sub conducerea generalului Saturnin din Armenia Mare. În acea vreme, imperiul era încercat de năvălirile barbarilor. Însuși împăratul Deciu venise pe câmpul de luptă în fruntea legiunilor. Sfântul Mercurie s-a remarcat în acele lupte prin faptele sale de vitejie, încât împăratul Deciu l-a chemat și i-a oferit daruri multe, avansându-l chiar general. La câteva zile după aceea, împăratul Deciu l-a pus să jertfească zeilor drept mulțumire. Atunci, Mercurie a răspuns: „Nu cu ajutorul zeilor neputincioși am câștigat biruința, ci cu al lui Hristos, Dumnezeul meu”.

În urma acestei mărturisiri, Mercurie a fost supus diferitelor schingiuiri și în cele din urmă a suferit moarte martirică, fiindu-i tăiat capul în ziua de 25 noiembrie, în țara Capadochiei,   vârsta de 25 de ani. A doua zi după tăierea sfântului s-a aflat trupul lui din care ieșea bună mireasmă de mir de mult preț și tămâie și era alb ca zăpada. Cartea Vieților Sfinților spune că a fost pus la loc de mare cinste și dădea multe tămăduiri celor bolnavi.

Sfântul Mare Mucenic Mercurie în iconografia egipteancă mai ales, este cunoscut ca sfântul celor două săbii pe care le-a primit de la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pentru a lupta împotriva barbarilor. În Biserica Ortodoxă Română, el este reprezentat ca un fiind un  ostaș cu o suliță în mână. În timpul unei bătălii a creștinilor împotriva perșilor, Sfântul Vasile cel Mare a venit la racla ce păstra sfintele moaște a Mucenicului Mercurie, pentru câtva timp, pentru a-i cere ajutorul. Pentru câteva momente, chipul Sfântului Mercurie dispăru de pe icoana ce se afla pe racla ce adăposteau sfintele moaște.

Mai pe urmă, se află că Iulian Apostatul a fost ucis în acea luptă de o suliță venită din senin, iar Sfântul Mercurie reapăru în icoană cu sulița din care curgea sânge, fapt pentru care el ascultă rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare, iar creștinii câștigând acea luptă în care marele persecutor Iulian a fost ucis.

Vreme de aproape 4 secole, acest sfânt este ocrotitor al bisericii de lemn din Rădășeni, care deși este atât de veche, este destul de puțin cunoscută mai ales din prisma faptului că cei care s-au perindat ani de ani de la monumente istorice, nu i-au dat atenția cuvenită.  Pe lângă Sfântul Mare Mucenic Mercurie, biserica mai are ocrotitori și pe Sfânta Mucenița Ecaterina și Sfinții Împărați Constantin și Elena.

După ample lucrări de restaurare ce au durat mai bine de 14 ani, prin grija și osteneala Pc. Pr. Constantin Rotar și a credincioșilor parohiei și de pretutindeni, a devenit biserica cea mai bine conservată din țară, dândui-se adevărata înfățișare de odinioară, fiind clasificată la monumente istorice de clasa A, adică de importanță națională.

Prin grija Celui de Sus, dar și a Sfinților Mucenici, biserica are o raclă cu sfinte moaște a Sfinților Ocrotitori, părticele din capul și piciorul drept a Sfântului Mucenic Mercurie, părticică din mâna dreaptă a Sfintei Mucenițe Ecaterian,  dar și a Sfinților Împărați Constantin și Elena și o părticică din Sfânta Cruce spre veșnică ocrotire și închinare, donate de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist și Ips Arhiepiscop Atenagora și Irineu ai Bisericii Ortodoxe Greacă.

Părinții slujitori Constantin Rotar și Georgian Rotar, împreună cu consiliul parohial și gospodinele parohiei, invită cu drag pe toți la sărbătoarea Sfinților Marilor Mucenici Mercurie și Ecaterina, pentru a fi împreună atât în rugăciune, cât și în faptă și bucuria Sfinților Ocrotitori.

Despre acest hram au participat și scris mai mulți scriitori, printre care Nicolae Beldiceanu, Ion Creangă, Vasile Lovinescu, Ion Dragoslav și Mihail Sadoveanu.

Pr. Georgian Rotar

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI