- Cronica de Fălticeni - https://www.cronicadefalticeni.ro -

Sfânta Lumină s-a pogorât la Ierusalim

Minune în Cetatea Sfântă. Lumina harică s-a pogorât și anul acesta la Biserica Sfintei Învieri din Ierusalim. Momentul, așteptat de mii de ortodocși veniți din toată lumea, s-a petrecut astăzi, la ora 14.16.

Printre pelerini se află și un grup de fălticeneni care au asistat la slujbele oficiate în Săptămâna Mare.

Sfânta Lumină a fost împărțită mulțimii de Patriarhul Ierusalimului, care a rostit tradiționalul „Hristos A Înviat”. Ritualuri unice și slujbe speciale s-au oficiat astăzi înaintea acestui eveniment religios.

Aceasta va fi adusă în țara noastră, la București, în jurul orei 17.

Delegaţia Patriarhiei Române, condusă de PreaSfințitul Timotei Prahoveanul, originar din comuna Rădășeni. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim cu un avion special, după un voiaj de peste 3.000 de kilometri.

Focul haric urmează să ajungă în această seară și la Fălticeni, în jurul orei 21. Ea va fi împărțită preoților din Protopopiatul Fălticeni, dar și mănăstirilor din zonă.

Lumina de la Ierusalim va fi adusă mai întâi la Aeroportul Suceava de o delegație formată din oficialități județene și clerici de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, iar de aici va ajunge în numeroase lăcașuri de cult din județ.

Sfânta Lumină sau „Focul Sfânt” este una dintre minunile care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Aceasta se pogoară în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt.

Potrivit sfinților părinți ortodocși, lumina trimisă din cer de Dumnezeu adeverește Învierea Domnului Iisus Hristos, fiind mărturia care atestă credința cea dreaptă.