Șezătoare literară la Școala Gimnazială „Ion Labiș” și întâlnire de suflet cu autorul Casian BalabașciucEducație

Șezătoare literară la Școala Gimnazială „Ion Labiș” și întâlnire de suflet cu autorul Casian Balabașciuc

       Accesări: 634

Preocupările cuturale sunt intense în satul poetului „primelor iubiri”. Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” din Mălini este promotorul mai multor acțiuni care au îi centrul atenției pe scriitorii de ieri și de azi, ultima lună calendaristică fiind perioada în care dascălii unității de învățământ își manifestă admirația și respectul față de patronul spiritual. Activitățile educative şi artistice din cadrul zilelor școlii, derulate în perioada 4 – 6 decembrie, au fost deschise de o șezătoare literară pregătită minuțios de mai multe cadre didactice.

Învățătoarele Monica Lehaci și Anișoara Teișanu, alături de profesoarele Angelica Murarașu și Rodica Corduneanu, i-au bucurat pe iubitorii de frumos, părinți și colegi de catedră, cu un program interesant susținut de elevii claselor a II-a și a VI-a.

Evenimentul cultural a prilejuit întâlnirea cu îndrăgitul autor Casian Balabașciuc, prozatorul care încearcă să reînvie tradițiile huțulilor din Bucovina.

Scriitorul și-a dezvăluit rând pe rând trăirile și universul care îl inspiră în operele sale. Invitatul a prezentat câteva din cărțile reprezentative cu povestiri care adună parfumul Țării de Sus.

„S-au derulat în fața ochilor noștri file de poveste. Am hotărât să hoinărim pe întortocheatele cărări ale gândurilor cu autorul Casian Balabașciuc care ne-a adus o parte din materialele care îl ajută în crearea lumii textului și ne-a prezentat realități din lumea în care trăim, precum și câteva din cărțile create de el.”, ne-a declarat profesoara Angelica Murarașu. „Am ieșit din universul nostru îngust și experiențele trăite au devenit cunoștințe pe care nu le vom uita. Ni s-au revelat adevăruri umane care ne-au deschis noi orizonturi. Se cuvin felicitări organizatorilor, echipei manageriale prezentă la toate activităţile, tuturor elevilor şi tuturor părinţilor implicaţi în reuşita acestor manifestări. Dar, mai ales, felicitări pentru felul în care este păstrată şi perpetuată tradiţia şcolii, de către toate generaţiile de elevi care cu mândrie îi trec pragul.”

Casian Balabașciuc le-a vorbit celor prezenți despre huțuli, pădure, devenire, un discurs în care, inevitabil, s-a amintit despre libertate și mândria de a fi român. Cuvintele scriitorului din Moldovița au valorizat șezătoarea literară care printr-un dialog interactiv, după cum spun organizatorii, a mai potolit setea de cunoaștere.

Momentele lirice nu au lipsit din programul cultural. Copiii au recitat poezii de Nicolae Labiș, dar și versuri scrise de autorul bucovinean, invitat al evenimentului.

Pentru că sărbătorile Crăciunului se apropie, organizatorii au ținut ca manifestarea să fie îmfrumusetață în glas de colinde.

Șezătoarea literară și-a propus totodată promovarea actului cultural și valorilor literare, în contextul spiritului comunității locale prin contactul direct între generații diferite.

La eveniment au mai participat Dumitru Amariei, viceprimarul comunei Mălini, profesorul Dumitru Murariu, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Labiș”, numeroși profesori, părinți, cât și Ioan Lehaci fost elev al scriitorului bucovinean.

ȘTIRI