Senatul adoptă legea care interzice fumatul în spațiile publice: Votul final aparține Camerei DeputațilorNațional

Senatul adoptă legea care interzice fumatul în spațiile publice: Votul final aparține Camerei Deputaților

       Accesări: 42

Adio fumat în spații publice. Senatorii au votat, în acest sens, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 cu scopul prevenirii și combaterii efectelor consumului produselor din tutun. Propunerea semnată de 22 de parlamentari a fost adoptată cu majoritate de voturi.

Au fost consemante 86 de voturi pentru, 8 abțineri și 30 de voturi împotrivă.

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spațiul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare de stat și private. Interdicţiile vizează şi camerele de hotel, gările şi restaurantele.

În expunerea de motive parlamentarii au arătat că „în România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, baruri, restaurante, discoteci (fiind exceptate doar dacă au suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi). În practică însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile administraţie publice şi a instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi fără voia lor fumători pasivi. În majoritatea parlamentelor din ţările UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Iniţiatorii afirmă că tutunul reprezintă principala cauză de deces prematur în UE. Aceștia mai spun că din acest motiv este necesară o lege prin care să fie interzis complet fumatul în locurile publice și care va alinia legislația României la corpul actelor normative ale Uniunii Europene.

Legea urmează sa ajungă la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

ȘTIRI